Tři unikátní kresby Leonarda da Vinciho lze vidět v Brně

Brno - Taje lidské mysli z pohledu umělců, filozofů a vědců poodhaluje netradiční výstavní projekt Obrazy mysli/Mysl v obrazech, v jehož rámci spojila své kurátorské síly Moravská galerie v Brně s muzeem hygieny v Drážďanech. Návštěvníci expozic od 9. prosince mohou vidět více než 240 děl z českých, německých a zahraničních institucí včetně unikátních kreseb Leonarda da Vinciho. Výstava Obrazy mysli/Mysl v obrazech setrvá v Brně do 18. března. Součástí projektu je také rozsáhlá publikace v české a německé verzi.

Exponáty se veřejnosti poprvé představily již 22. července v drážďanském muzeu, kam výstava do dnešní doby přilákala na 20 000 návštěvníků. „Většina předchozích výstav, které se stavem mysli a lidské identity také zabývaly, se vždy soustředila jen na určitý aspekt či jeden pohled úhlu. Zatím nikdo se ale na mysl a její stav nezaměřil komplexně. Snažíme se poskytnout celostní pohled na dané téma pomocí zcela konkrétních příkladů,“ přiblížil výstavu ředitel Moravské galerie Marek Pokorný s tím, že přípravy projektu trvaly bezmála čtyři roky a galerie do něj investovala zhruba devět milionů korun.

Proceduru spojenou se zapůjčením tří kreseb Leonarda da Vinciho z britské Královské sbírky označil autor výstavy Ladislav Kesner jako jednu z nejpříjemnějších, pokud se jednání týká. „Společně s kolegyní z Německa jsme si mohli prohlédnout asi sto padesát originálů da Vinciho. Požádali jsme o tři, které jsme potřebovali pro naši výstavu. Jednání byla naprosto hladká a profesionální. Originálů tohoto umělce je všehovšudy deset či dvanáct, kreseb je mnohem více, ale samozřejmě patří k těm dílům, jejichž cestování mimo mateřské sbírky je velmi obtížné. Myslím si, že v rozhodnutí a vstřícnosti britské Královské sbírky hrálo roli to, že je zaujal náš projekt,“ podotkl v rozhovoru pro ČT24 autor výstavy Ladislav Kesner.

Obsáhlý a mimořádný výstavní projekt stojí na rozhraní mezi uměleckým a vědeckým zobrazováním lidské mysli. Jeho cílem je předložit komplexní obraz lidské mysli, jak jej zprostředkují různé druhy a typy historických i současných, uměleckých i vědeckých obrazů. Na první pohled netradiční spojení dvou odlišných světů bylo podle pořadatelů nasnadě. „Je zde patrná spojitost vědeckého a uměleckého zobrazení. Estetický rozměr výstavy přináší zároveň i relevantní poznatky. Stejně tak vědecké exponáty jsou zároveň krásné,“ vysvětlil dále Kesner s tím, že expozice je rozdělena do čtyř částí, jež návštěvníkům představí jednotlivé úhly pohledu na dané téma.

Tradici odkrývání tajů lidského mozku se věnuje sekce Univerzum lidské mysli, lidskou identitu na příkladech výtvarných autoportrétů pak poodkrývá Mysl a já. Třetí část s názvem Stavy mysli nastíní, jak vědci a umělci vidí snění nebo patologické a emocionální jevy, a expozici uzavírá sekce s názvem Metafory mysli.

Výstava zahrnuje celou řadu exponátů od stovky let starých medicínských rukopisů přes lékařské ilustrace z 19. století až po díla moderního a současného umění, videoinstalace a biomedicínské obrazy a vizualizace. Moravská galerie v Brně spolu se svým německým partnerem získala díla a exponáty z Británie, Rakouska, Francie a Španělska. Návštěvníci zhlédnou anatomické kresby Leonarda da Vinciho, malby Jana Zrzavého, Toyen či Jindřicha Štyrského nebo exponáty související s tvorbou Albrechta Dürera.