Medvěděv s Klausem zahájili výstavu kremelských klenotů

Praha – Ruský prezident Dmitrij Medvěděv a jeho český protějšek Václav Klaus otevřeli na Pražském hradě unikátní výstavu z kremelských sbírek. Expozice ukáže žezlo a další symboly moci prvního ruského cara z dynastie Romanovců a desítky dalších vzácných exponátů ilustrujících život na carském dvoře v 17. století. Medvěděv k otevření výstavy využil druhý den své návštěvy Prahy, na niž ho pozval Klaus. Skvosty budou v Praze do 4. března 2012.

Výstava v Císařské konírně zahrnuje přes 150 předmětů, jejich převoz do Prahy byl přísně střežen. Vystaveny jsou zde šperky, vzácné ikony, ukázky dámských toalet i osobní věci carevičů a careven. Klaus při slavnostním otevření ve Španělském sále Hradu, kterého se účastnily i manželky obou hlav států, zdůraznil, že jde o setkání dvou historických a kulturních světů, které podle něj mají mnoho společného, ale zároveň se liší.

Připomněl, že Císařská konírna, kde je výstava umístěna, pochází z doby panování Rudolfa II., tedy z doby, kdy vládli první z carské dynastie Romanovců, kterým je expozice věnována. „Výstava dokumentuje, že naše vztahy jsou všestranné a plnohodnotné, že jim dominuje zájem na vzájemném porozumění a poznání, že minulost, která zatěžovala naše vztahy, se daří vzájemným úsilím překonávat a otevírat dveře do budoucnosti,“ řekl Klaus.

Proto se podle něj expozice týká nejen starého umění, ale i současných vztahů obou zemí. Zdůraznil, že nápad ji uspořádat vznikl při jeho návštěvě v Kremlu v roce 2009. Medvěděv uvedl, že umístění exponátů z Kremlu, sídla hlav ruského státu, na Pražský hrad, sídlo hlav českého státu, má symbolický význam.

Dmitrij Medvěděv, ruský prezident

„Naše vztahy nyní nejsou ideologické, jsou pragmatické. A takové vynikající události, jako je dnešní výstava, přinášejí do těch dobrých vztahů ještě víc.“

Expozice, kterou si prezidentské páry po zahájení výstavy krátce prohlédly, je rozdělena do několika částí. V první části jsou vystaveny portréty představitelů dynastie a drahocenné symboly carské moci. Následující část je věnována základním dvorním slavnostem, tedy vojenským ceremoniím, carskému průvodu a hostinám. S komorním tématem soukromého života v carské rezidenci, kde významné místo připadalo náboženskému životu a výchově dětí, seznamuje další sekce výstavy.

Šéfka moskevského Kremelského muzea Jelena Gagarinová dnes při otevření zdůraznila, že některé z exponátů, například klenoty, které patřily k carskému korunovačnímu ceremoniálu, dosud nikdy Rusko neopustily.

Kreml disponuje nejvzácnější sbírkou historických relikvií, kulturních a uměleckých památek

Sbírky kremelských muzeí pocházejí z carské pokladnice a patří ke kmenové sbírce, která tvoří základ celého muzejního komplexu. Výstava končí oddílem představujícím Romanovce jako pravoslavné panovníky. Právě v období jejich vlády se Rusko začalo považovat za pravé pravoslavné carství, kam se z ostatních zemí svážely relikvie pravoslavné církve. Lidé mají možnost si kremelské vzácnosti prohlédnout od pátečního odpoledne až do 4. března příštího roku. Konání výstavy předcházela složitá jednání o právním zabezpečení sbírky. Moskva se totiž kvůli dřívějším komplikacím při zapůjčení děl do zahraničí obávala, aby díla nebyla zabavena kvůli majetkovým sporům.

Ruským exponátům totiž v minulosti hrozilo zabavení na základě žalob původních majitelů či jejich potomků. Vláda kvůli tomu připravila novelu zákona o památkové péči. Ta počítá s tím, že umělecká díla zapůjčená na výstavu v ČR ze zahraničí nebude možné zabavit. Podle ministerstva kultury nová úprava Rusku jednoznačně zaručila, že riziko sporů o zapůjčené exponáty nehrozí.

Pro Rusko mají poklady nevyčíslitelnou hodnotu. Na výjimečnou expozici bude základní vstupné 160 Kč a otevřeno má být každý den. Carská výstava symbolicky odpočítá i poslední dny Dmitrije Medvěděva ve funkci. Skončí 4. března 2012, tedy přesně v den, kdy Rusové budou vybírat nového prezidenta, kterým se podle očekávání stane dosavadní premiér Putin.

Vydáno pod