Josef Navrátil: Vývěsní štíty pro vinárnu Chlumeckého

Díky obrazům malíře Josefa Matěje Navrátila můžeme nahlédnout do každodenního života, strastí a radostí měšťanských vrstev 19. století. Zářným příkladem jsou jeho vývěsní štíty pro slavnou vinárnu a lahůdkářství pana Chlumeckého v Železné ulici, nedaleko pražského Staroměstského náměstí. Kvalitu Navrátilova díla ocenilo až 20. století, především první republika, kdy se díky statím Emila Filly, který na něj později navazoval, a zájmu fotografa Josefa Sudka začaly jeho věci nakupovat i do Národní galerie. Josef Navrátil pozdvihuje zátiší na malířský obor, excelentní je především v důrazu na smysly, struktury či v uvolněné barevnosti. O brilantním ztvárnění drobného požitkaření a dalších detailech díla pohovoří kurátorka Monika Sybolová.

Monika Sybolová je od roku 1993 externí lektorkou Sbírky umění 19. století Národní galerie v Praze a od roku 2000 kurátorkou pro edukační činnost. Realizovala doprovodné programy k velkým výstavám NG jako Mistr Theodorik, Gotika v západních Čechách a Julius Mařák a jeho žáci. Při dalších výstavách, jako byly Václav Brožík, František Ženíšek, Emil Filla, Mikoláš Aleš, Otakar Lebeda, Piepenhagenové a Joža Uprka, vytvářela v týmu celý doprovodný program včetně interaktivních prostor a pracovních listů. Připravuje vzdělávací programy pro střední školy ve stálých expozicích NG. Specializuje se na dospělé návštěvníky a organizuje Letní týdenní krajinářské dílny pro studenty a dospělé a Jednodenní plenéry.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Vývěsní štíty pro vinárnu Chlumeckého (zdroj: ČT24)

Další díl seriálu Národní galerie nikdy nezavírá přineseme opět v neděli 25. prosince. Kurátorka Veronika Hulíková pohovoří o slavném obraze Františka Ženíška Oldřich a Božena. Všechny předešlé díly naleznete zde.