Orchestr, který promítá hudbu

Brno – Známé melodie z Harryho Pottera, Indiana Jonese nebo Pirátů z Karibiku si včera mohli poslechnout Brňané, aniž by kvůli tomu nutně museli jít do kina. V Besedním domě koncertoval Pražský filmový orchestr, který hraje z originálních partitur melodie ze známých snímků.

Koncert byl vyprodán, originální těleso se s úspěchem setkává při svých vystoupeních často, potvrdil i šestadvacetiletý dirigent Jiří Korynta, který šedesátičlenný orchestr řídí. „Lidé po tom úplně blázní. Posílají mi e-maily, volají, co by chtěli, abych hrál. Po každém koncetě chtějí Star Wars a Pána prstenů,“ uvedl.

Orchestr tvoří studenti z konzervatoří i vysokých škol. Během sedmi let své existence sbírá jedno ocenění za druhým a několikrát vyprodal i pražské Rudolfinum. „Je to netradiční repertoár. Třeba ve škole si ho nezahrajete,“ poznamenal jeden z členů orchestru, tympanista Jan Košina. „Je to velice zajímavé a není to nic jednoduchého,“ upozornil ale také.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Filmový repertoár brněnské publikum ocenilo. „Bylo to úplně geniální. Když jsem poslouchala, tak jsem si dokázala představit i scény,“ prohlásila například jedna z návštěvnic Besedního domu. Poslechnout si Pražský filmový orchestr mají zájemci opět možnost do konce roku jen v hlavním městě – 18. prosince v Lucerně.