24 umělců vystavuje čas

Praha - V rámci projektu nazvaného Za pět dvanáct si čtyřiadvacet umělců z celého světa v pražském Centru současného umění Futura hraje s časem. V malbách, videoprojekcích, objektech a instalacích, k nimž použili dokonce živé šváby, zachycují čas v jeho možných podobách, přičemž podle organizátorů výstavy téma výběr uměleckých děl nezužuje, ale spíše jej do nekonečna rozšiřuje.

„Umělecká díla sice zanikají, ale umění je věčné, ta poetika ho dělá věčným, ne ten materiál, který podléhá zubu času,“ podotknul k výstavě kurátor Michal Novotný.

Někteří z umělců tak ve svých objektech reflektují plynutí času a změny, které s sebou přináší - příkladem toho je například instalace v horním patře galerie, kde je umístěno několik pestrobarevných ledových objektů, které postupně roztávají a zanechávají za sebou jen duhové stopy.

„V určitý moment to jsou sochy, pak se promění v obrazy a možná jednoho dne zmizí. Za nejdůležitější považuji, že po tom všem zůstane vzpomínka,“ poznamenala k objektům jedna z vystavujících umělkyň Amande In.

Její kolega Dmitri Obergfell ze Spojených států například zohlednil „bezednost“ času jako takového a do galerie umístil žebřík, který díky zrcadlům nemá konce, Ital Eugenio Percossi opodál návštěvníkům prezentuje svou sérii bílých obrazů, ve kterých ale mohou pozorní návštěvníci rozluštit skrytá hesla.

O něco méně příjemný je pak pohled do podzemních chodeb, kam umělci dnem vzhůru umístili desítky sklenic na víno, pod kterými uvěznily několik švábů. Autoři tak upozorňují na fakt, že plynutí času není pro tento hmyz nijak fatální - bez vody a potravy prý vydrží i tři měsíce.

Kolektivní výstava v galerii Futura trvá do 26. února. Zúčastní se jí výtvarní umělci z Japonska, Německa, Polska, Velké Británie, Francie či Itálie.Českou scénu zastupují Barbora Kleinhamplová, Jiří Skála a Viktor Takáč.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)