Vzestup a úpadek pražských módních salonů

Praha – Proměny pražských módních salonů v období let 1900-1948 reflektuje nová výstava v Uměleckoprůmyslovém museu. Volné pokračování cyklu Česká móda nabízí ukázky tvorby pětatřiceti závodů, mezi nimiž jsou nejluxusnější podniky jako Rosenbaum, Podolská, Roubíčková, Bárta, ale i střední a malé firmy, které dokládají, že vyhlášená pražská elegance vznikala spojením tradice dokonalého řemeslného zpracování a úzkého kontaktu s aktuálními francouzskými módními trendy a podněty krejčovství anglického, které byly přizpůsobovány místnímu vkusu a životnímu stylu.

Na souboru osmdesáti oděvů lze sledovat vývoj pražských módních salonů první polovině 20. století. Vzhledem k časovému rozsahu a počtu exponátů je výstava rozdělena na dvě části: první část Pražské módní salony 1900—1918 je umístěna v hlavní vitríně v sálu Příběh vlákna ve stálé expozici muzea, druhá část, Pražské módní salony 1918—1948, se představuje ve výstavním sále.

„První polovina 20. století je velmi dlouhé časové období, takže nemůžeme říct stručně, jak vypadalo, ale právě to je cílem naší výstavy, aby se o tom návštěvníci mohli přesvědčit a podívat se,“ podotýká kurátorka výstavy Eva Uchalová. K vidění je pestrá paleta oděvů, například honosné plesové róby i oblečení na vycházky a pro střední třídy.

Pražské salony za hranicemi byly zakázkové, tudíž nedocházelo k takovému srovnávání jako dnes. Čeští krejčí si ale v zahraniční konkurenci stáli velmi dobře a byli velice žádaní, mnohokrát pracovali v těch nejlepších francouzských salonech. „Móda, kterou tady vystavujeme, je tak nadčasová, že u řady lidí budí dojem, že to je móda současná. Sami návštěvníci uvidí, že je tady opravdu čím se inspirovat,“ dodává Uchalová.

Výstava Pražské módní salony 1900—1948 v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze potrvá do 29. dubna 2012. Součástí expozice je i aktivní program pro návštěvníky.