Muzeum Vysočiny nabízí průvodce na telefonu

Pelhřimov – Jako první v České republice, dokonce údajně ve střední Evropě, nabízí pelhřimovské Muzeum Vysočiny od minulého týdne prohlídku s elektronickým multimediálním průvodcem. Návštěvník se smartphonem nebo zapůjčeným přehrávačem si může k exponátu prohlédnout na svém displeji fotografie nebo videa. A dokonce si podrobný popis i „odnést“ domů.

Projekt Muzeum 4U umožňuje stáhnout nebo on-line přijmout informace o vystavených předmětech v psané nebo mluvené formě. K dispozici jsou i obrazové záznamy. „Aplikace funguje na všech smartphonech, které umožňují multimediální služby,“ doplnil technické detaily ředitel pelhřimovského muzea Ondřej Hájek.

Textová, obrazová, audio a video data si návštěvník může poslechnout a přečíst v pěti jazykových mutací. Část informací je uloženo i v mezinárodní znakové řeči, jinak je ale průvodce schopen zajistit výklad v rozsahu více než 1,5 hodiny v češtině, angličtině, němčině, francouzštině, ruštině a také čínštině.

Projekt Muzeum 4U využívá tchajwanskou technologii, její autoři pracují v tchajwanském státním institutu pro informační technologie. „Intenzivně s nimi spolupracujeme. Už se jedná o druhou spolupráci, jako první funguje elektronický registrační systém do nemocnic,“ připomněl Václavl Jáchim z odboru informatiky Krajského úřadu Vysočiny.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Kraj také náklady na projekt ve výši téměř dvou milionů korun hradil ze svého rozpočtu. V příštím roce má být průvodce pro chytré telefony instalován ve všech čtyřech krajských muzeích Vysočiny a jejich pobočkách.