Pikle, loupeže, láska a daně. Kudla, to je pohádka!

Živit se poctivě vyžaduje velkou dávku odvahy, říká exloupežník Karaba, toho času hrnčíř, své dceři Aničce, která po něm zdědila sklony bojovat proti nespravedlnostem. Původní pohádka České televize Tajemství staré bambitky se sice odehrává v pohádkovém světě, ale odkazů na nešvary současné doby je v ní dost. Takové vtípky ocení hlavně dospělí, ovšem ani děti, které 25. 12. ve 20:00 usednou před obrazovku, se nudit nebudou. A jistě ani fanoušci „zpívajícího prince“ Tomáše Kluse.

„Lásku a pravdu v úctě měj, i když je jí na světě málo, lásku a pravdu lidem přej,“ zpívá se v závěrečné písničce, předchází jí ovšem 86 minut příběhu, na jehož začátku si něco takového v jednom malém království notovat troufne málokdo.

Ne kvůli králi Vilémovi (Jan Čenský) a královně Olivii (Tereza Kostková), kteří si krom pár chvil kralování, aby se neřeklo, užívají hlavně vladařských výhod, ale kvůli rádcům, na něž panovník v důvěřivosti a trochu i z pohodlnosti přesunul vladařské povinnosti. A nutno dodat, že Ferenc (Miroslav Vladyka) ani Lorenc (Jiří Lábus) se tomu nijak nebrání. Naopak, dělají snaživě všechno pro to, aby měli pod palcem celou zem, a kují pikle, jak se dostat k trůnu, respektive přímo na něj.

Kromě mocenských ambic, podlého charakteru a společné postele je pojí také až chorobná chamtivost. Cinkání peněz je v jejich nastražených uších rajský zvuk a navíc zlaťáky leží všude, stačí je zvednout. A ohnout hřbet pro rádce není problém. Královské příjmy dělí podle svého nejlepšího uvážení, přičemž větší díl vždycky spadne do jejich kapsy. Ale protože je bezedná, je třeba zavádět stále nové daně – ze vzduchu, z otevřeného i zavřeného okna anebo z trakaře. A právě tou poslední jmenovanou si rádcové doslova za všechny prachy nalomí vlastní větev.

Při jejím vybírání na trhu se totiž seznámí hrnčířova dcera Anička (Kamila Janovičová) s kuchtíkem Jakubem (Tomáš Klus). Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem Anička nebyla ve skutečnosti loupežnická dcerka a Jakub královský synek. Zatímco princ se do podhradí vydal v převleku schválně, Anička dlouho netuší, že její táta má kriminální minulost.

Upoutávkový sestřih z pohádky - Daně (zdroj: ČT24)

Loupežník Karaba (Ondřej Vetchý) není ale žádný zlodějíček, k olupování ho vedly spíš jánošíkovské pohnutky. V den, kdy se mu narodila dcera, ovšem pověsil okrádání vrchnosti na hřebík a svou slavnou bambitku v barvě shnilého banánu uložil do truhly. Usedl k hrnčířskému kruhu s úmyslem vychovat Aničku v normálních rodinných poměrech a ze starého života mu zbyla jen úlevová nadávka: kudla! Jenže geny člověk nezapře.

Anička po Karabovi zdědila dobré srdce, odvahu, ráznost a vědomí, že když člověk jednou před zlem uhne, bude pak už utíkat pořád. Vlastnosti, které – až na tu první – tak trochu princi Jakubovi chybí. Chvíli mu sice trvá, než si dá pět a pět dohromady, odhalí, co mají rádcové za lubem, a zatne jim tipec, ale nakonec dobro zvítězí nad zlem, jak to má být. Alespoň v klasické pohádce – a Tajemství staré bambitky je, jak poznamenala Tereza Kostková, sice mírně moderní (narážkami na mocenské čachry a společnost trefná zjevně v každé době), ale zároveň stará dobrá pohádka, která se obejde bez triků. Těch filmových i v boji dobrých se špatnými.

Upoutávkový sestřih z pohádky - Zamilovaný princ (zdroj: ČT24)

Tajemství staré bambitky natočil pro Televizní studio Ostrava Ivo Macharáček podle scénáře Evžena Gogely. Za kamerou stál Tomáš Kresta a hudbu složil Lumír Hrma, nikoliv představitel prince Tomáš Klus, jak se také v tisku mylně objevilo. Hrají: Tomáš Klus (princ Jakub), Kamila Janovičová (Anička), Miroslav Vladyka (Ferenc), Jiří Lábus (Lorenc), Ondřej Vetchý (loupežník Karaba), Jan Čenský (král Vilém), Tereza Kostková (královna Olivie), Zuzana Fialová (vypravěčka a teta Libuše), Luděk Sobota (písař), Otmar Brancuzský (generál), Petr Štěpánek (kuchař), Vilma Cibulková (hospodyně) aj.