Silvestr na ČT: sranda musí být

Radujme se, veselme se, je Silvestr. A tak ani Česká televize nezůstává pozadu a před novoročním ohlížením a předsevzetími nejen vysypala šuplíky zábavy, ale i přispěla čerstvou troškou do mlýna silvestrovského veselí.

První program soucítí s nedočkavci zábavy a už v 7:30 zvoláním Hurá, máme Silvestra odstartuje celodopolednní rodinné pásmo. V něm kromě speciálního vydání Magazínu Jů a Hele a Našeho (ne)povedeného kabaretu nebudou chybět ani pohádky. ČT tak pokračuje ve svátečním programu, v němž pamatuje především na pořady, jež potěší celou rodinu.

Po Škole princů, do níž mohou přijít i diváci, aniž by se hnuli z gaučů, hudebních pohádkách Co takhle svatba, princi? a Až přiletí čáp, královno pokračuje silvestrovské ladění ověřenými veselohrami. Silvestr svobodného pána, jak ho v roce 1979 zažili Josef Abrhám a Libuše Šafránková, vystřídá Trhák autorské dvojice Svěrák-Smoljak a v režii Zdeňka Podskalského. Mezi komediálními hvězdami nemůže chybět Jiří Sovák a především Vladimír Menšík, ač ve snímku Bohouš je hlavním hrdinou stejnojmenný bernardýn.

Menšíka, jedinečného herce a vypravěče, připomene i sestřih silvestrovských pořadů, v nichž účinkoval. O čem se o pátečních večerech na obrazovkách ČT nevyprávělo, prozradí nepovedené klapky retroseriálu Vyprávěj. Neméně vděčné jako přebrepty a vystřižené záběry jsou i nechtěně humorné scénky z politického života, politiky v negližé načapal pořad 168 hodin.

Úderem osmé začne hlavní silvestrovský blok. Diváci se mohou těšit na „průvodkyni“ Terezu Kostkovou, netradiční hudební spojení nebo zábavné vize nejbližší budoucnosti. Show na závěr roku se navíc vytasí i se speciálním vydáním některých zábavných pořadů. V Zázracích přírody podstoupí moderátoři Maroš Kramár a Vladimír Kořen kupříkladu pokus kluzkosti banánových slupek, představí také zvířata, která jsou důkazem, že příroda má smysl pro humor. Očekává se, že ten prokáží i hosté Všechnopárty, na kterou Karel Šíp tentokrát pozval „mistry štětce“ Karla Gotta, Františka Ringo Čecha a Libora Vojkůvku, a pořadu Do roka a do dna, do něhož vyprávěním, vtipy a písničkami přispěli Pavel Zedníček, Jana Paulová a jejich herečtí a muzikantští kolegové.

  • Silvestr 2011 / Tereza Kostková zdroj: ČT
  • Do roka a do dna / Jana Paulová a Pavel Zedníček zdroj: ČT

Půlnočním přípitkem se ČT1 rozloučí se starým rokem, nikoli ale se zábavou. Víc jak pět popůlnočních hodin zaplní setkáním s tvůrci a herci seriálu Četnické humoresky, vzpomínáním na Silvestr 1979, opět s Vladimírem Menšíkem, ale také Milošem Kopeckým nebo Miroslavem Horníčkem, a písněmi z lesů, vod (a strání).

Dvojka je ve srovnání s Jedničkou chudší o zábavné scénky a vyprávění, humor nabízí ale zas v jiném balení. Z archivu vyštrachala Laurela a Hardyho, jejichž dobrodružstvími prokládá pořady po celý den. Hlavní program od 20:00 nemíří o nic níže než do Českého nebe. Cimrmanův dramatický kšaft je sice vhodný především k oslavám 28. října, lze jej ale uvádět i jindy, a Silvestr je dobrá příležitost.

Čas do půlnoci ukrátí i pohybová groteska Jakstohoven se sedmi národnostmi na startu běžeckého závodu a Michaelem Jacskonem. Koho by nezasytila britská varietní skeč Večeře pro jednoho z roku 1963 může si dát ještě o něco mladší Jídlo Jana Švankmajera. K lámání roku diváky dovedou Zamilovaná zvířata, hned po půlnoci francouzský dokument a rituálech lásky a erotiky ve zvířecím světě vystřídá Banánová estráda Tomáše Hanáka a skupiny Yo Yo Band. Z archivů se na světlo dostane i Ypsilonka, která se baví v roce 1978 o lásce, a Halabalašou. Melancholickou tečkou za silvestrovským programem Dvojky budou tři písně v podání Věry Nerušilové.

ČT24 zůstává i poslední den v roce především zpravodajskou stanicí. Kvůli Silvestru neodsunula ani pravidelné pořady Z metropole, Historie.cs či Kulturama. Po osmé hodině večer ovšem propadne Retromanii, kterou přeruší jen půlnoční ohňostroj. V přímém přenosu ho budou moci diváci ČT24 sledovat spolu s Pražany. Světelné efekty ozvláštní nebe nad hlavním městem po čtvrt hodiny.

Po porci zábavy, předsevzetí a alkoholu si mohou lidé oddechnout, případně dodatečně zabilancovat u několika novoročních pořadů, z nichž většinu ČT zprostředkuje živě. Na programu prvního dne roku 2012 je projev prezidenta Václava Klause, duchovní pozastavení umožní promluva synodního seniora Českobratrské církve evangelické Joela Rumla a ekumenická slavnost v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Tradicí je už přenos novoročního koncertu Vídeňských filharmoniků. Dobré naladění ze svátků minimálně do pondělka se ČT pokusí udržet televizní premiérou dobrodružného filmu Jana Svěráka Kuky se vrací 1. 1. ve 20:00 na ČT1.