Ve věku 44 let zemřela Hana Andronikova

Praha – Spisovatelka Hana Andronikova dnes zemřela ve věku 44 let. Poslední knihu Nebe nemá dno vydala v roce 2010, líčí v ní svůj boj s rakovinou, který v dnešních ranních hodinách nakonec prohrála. Informaci potvrdilo Divadlo Archa, se kterým autorka spolupracovala na několika představeních.

Andronikova se na tuzemské literární scéně uvedla románovou prvotinou Zvuk slunečních hodin, za kterou v roce 2001 získala Literární cenu Knižního klubu. O rok později pak za tento literární debut, jehož děj se odehrává v baťovském Zlíně, odkud sama autorka pochází, pak dokonce získala cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Jejím druhým dílem pak byl cyklus osmi povídek Srdce na udici, který vyšel pod hlavičkou nyní již neexistujícího nakladatelství Petrov.

Nejvíce uznání ovšem mladá autorka získala za svůj poslední román Nebe nemá dno – v literární soutěži Magnesia litera 2011 tato kniha získala Cenu čtenářů a byla porotou nominována mezi čtyři nejlepší knihy roku.

V knize Andronikova zpracovala osobní zážitky a zkušenosti z cesty do amazonského pralesa, v němž prožila několik měsíců. V intimní, autobiograficky laděné zpovědi se hrdinka vyrovnává se dvěma zásadními zlomy v životě – se smrtí otce a s vlastní chorobou. Autorsky se podílela také na divadelních hrách Tanec přes plot (2008) a Šašci, špióni a prezidenti (2010), které uvedlo pražské Divadlo Archa.

„Hana byla ten typ spisovatele, který chtěl, aby její text byl inscenován. Byla tak odvážná, že spolu se mnou byla na zkouškách a zaznamenávala, co říkali herci, a pracovala na textu. Celý ten tým ji měl velmi rád a byla to krásná spolupráce,“ poznamenala Jana Svobodová, která s Andronikovou divadelní hry připravovala. „Já na ni budu vždy vzpomínat jako na člověka, který šel vždy za tím, za čím chtěl. Mnoha věcí se přitom v životě musela vzdát, aby mohla napsat knížky, které napsala,“ doplnila Svobodová.

Hana Andronikova se narodila v roce 1967 ve Zlíně. Vystudovala češtinu a angličtinu na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Poté pracovala jako personální manažerka v několika soukromých firmách. Literární tvorbě se začala naplno věnovat v roce 1999.

Vydáno pod