Provázci připomínají Havla jeho groteskou Prase

Brno – Divadlo Husa na provázku má Havlovo Prase na repertoáru od loňského března. Havel aktovku napsal v roce 1987, pak se však nedostala ani do jeho sebraných spisů. Pro divadlo ji objevil a upravil režisér Vladimír Morávek. Autor hru postavil na absurdním příběhu, jak disident Havel shání prase na zabíjačku. Kvůli tomu je ve hře na nohou celá vesnice. Lidé si sice chtějí vydělat, ale zároveň se bojí případného postihu za kontakt s nepřítelem režimu.

„A tak se rozpoutává groteskní férie na téma, jakými možnými i nemožnými způsoby lze současně prase dodat i nedodat, na koho případně onu osudovou dodávku delegovat, a hlavně – jak z toho co nejvíc vyrazit,“ uvedl při představování hry režisér Vladimír Morávek.

Divadlo inscenaci mimořádně zařadilo do repertoáru v těchto dnech jako osobitou poctu umělci Václavu Havlovi. Brněnské divadelní publikum má o hru mimořádný zájem. Divadelní sál byl dnes zcela vyprodán i v dopoledním čase, a to včetně balkonů a přístavků. „Beznadějně rozebrané jsou i lístky na večerní představení. Sedět se bude na přístavcích, balkonech a pravděpodobně i na polštářích položených na dřevěné konstrukci stupňovitého jeviště. Kapacitu sálu, kam se obvykle vejde 180 lidí, tak divadlo zvýšilo na 250 míst,“ informovala Martina Měšťanová z propagace.

Na dopolední představení přišli převážně mladší lidé. Na místa sedali ještě po 10:00, když s úvodním proslovem vystoupil umělecký šéf divadla Vladimír Morávek. „Lidé přibíhali ještě na poslední chvíli, utíkali z práce,“ dodala Měšťanová. S Havlem se lidé symbolicky loučili i po skončení hry. Po potlesku vestoje vystoupil znovu Morávek, který diváky vyzval, aby se na Havlovu počest napili. Víno v pohárcích pak roznášel protagonista Havla Milan Holenda. Za doprovodu klavíru poté zazněla píseň od Johna Lenona Imagine, po níž diváci na několik minut zcela ztichli. Pietní chvíli ukončila z reproduktorů zahraná Óda na radost.

V divadle Husa na provázku mohou lidé také od pondělka podepisovat kondolenční listiny, a to denně od 7:00 do 24:00. „Chtěli jsme, aby byly přístupné po co nejdelší denní dobu,“ uvedla Měšťanová. Lidé podle ní o možnost vyjádřit Havlově rodině soustrast mají velký zájem, podepisovat se chodí lidé všech generací, senioři i matky s malými dětmi. „Přicházejí i školy, přes den je tady plno, fronta až ven, která se točí,“ dodala Měšťanová.

  • Divadlo Husa na provázku autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK
  • Divadlo Husa na provázku autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK

Divadlo Husa na provázku se Havlovi a jeho tvorbě v posledních letech intenzivně věnovalo, Morávek ho označil za Havlovo erbovní divadlo 90. let. Na provázku hráli inscenaci Pižďuchové na motivy Havlových dětských minipříběhů. Havel podle Morávka pro divadlo napsal i svůj poslední dramatický text - aktovku Pět tet. Jde o volné pokračování autorovy slavné Vernisáže.

Vydáno pod