Rozhodnutí o sloučení oper je podle Černého neměnné

Praha - Pověřený ředitel Státní opery Praha (SOP) a ředitel Národního divadla (ND) Ondřej Černý pro sezonu 2011/2012 vychází z toho, že rozhodnutí o transformaci pražské operní scény je neměnné. Hrací plán na příští sezonu pro novou podobu Národního divadla, která se k 1. lednu majetkově propojí se Státní operou, je nyní připraven, definitivně hotový bude v polovině ledna, řekl dnes Černý.

„Nedochází k žádnému zastavení provozu,“ zdůraznil Černý. Po Novém roce by se mělo začít debatovat o tom, jak má Národní divadlo vypadat. „O tom má být diskuse. Na rozdíl od plánovaného spojení to byl krok exekutivní,“ podotkl. O majetkovém propojení SOP a ND rozhodl tehdejší ministr kultury Jiří Besser. Má tím začít transformace pražské operní scény, která se uskuteční v letech 2012 až 2015. Plán zachovává uměleckou samostatnost orchestrů a sborů obou institucí, počítá se sloučením baletních souborů a souboru sólistů ND a SOP.

Změny se podle Černého neprojeví ihned, hovoří o tom, že tvorba nového hracího plánu je postupným procesem. Orchestry se zatím ze svých budov stěhovat nebudou a nikdo z jejich členů dosud nedostal výpověď. Transformaci obou scén nehodlá zastavit ani nová ministryně kultury Alena Hanáková. „Je pro mě prioritou, aby nebyly rušeny soubory, aby Národní divadlo a Státní opera předávaly, co předávat mají,“ doplnila. Velmi důležitý je pro ni také fakt vyplývající z připravované transformace, že by umělci měli mít větší gáži.

Spojení baletů ND a SOP, k němuž dojde 1. ledna, přinese podle šéfa baletu Petra Zusky zlepšené podmínky pro tanečníky. Viditelnější změnu čeká od září 2012, kdy začnou tanečníci „infiltrovat“ do představení v ND i SOP. „Neznamená to automaticky, že se všichni tanečníci ze Státní opery přemístí do opery Národní divadla. Rozhodne kvalita a nasazení, v lednu čeká zájemce včetně externistů speciální doplňující konkurz,“ uvedl Zuska s tím, že se již se svými spolupracovníky seznamuje s kvalitou souboru SOP.

Státní opera Praha
Zdroj: Státní opera Praha/Ondřej Kocourek

„Do konce ledna některým oznámíme, že určitě ano, jiným, že určitě ne. Někteří budou mít možnost zúčastnit se ještě doplňujícího konkurzu, který máme každý rok pro lidi z konzervatoře i ze světa,“ vysvětlil Zuska. Na začátku příští sezony by měl mít baletní soubor 82 až 85 členů namísto nynějších pětapadesáti.

Šéf uměleckého souboru opery, režisér a scénický výtvarník tvořící pod jménem Rocc informoval, že do sezony 2012/2013 budou postupně nahrazeny starší inscenace, sníží se množství oper dublovaných na scéně SOP i ND. Opera prý nastuduje šest nových inscenací, vždy jednu českou a jednu zahraniční pro SOP, ND a Stavovské divadlo. Také se nebrání koncertnímu uvedení oper. Šéfdirigentem by mohl být Tomáš Netopil, jehož podmínkou je zlepšení finančních podmínek umělců.

Odboráři jsou ve stávkové pohotovosti

Vedení pražské operní scény také sdělilo, že plánovaná rekonstrukce historické budovy Státní opery se o jeden měsíc posune na červenec až říjen 2013. Nepřijde se tak o termíny představení a část rekonstrukce se uskuteční v době, kdy soubor opery bude na zájezdu v Japonsku.

Státní opera Praha
Zdroj: ČT24/Marie Třešňáková

V současné době jsou odboráři SOP ve stávkové pohotovosti. Do stávky se měl kvůli výhradám k plánované transformaci pražské operní scény zapojit před dvěma týdny orchestr, balet i sbor Státní opery a řada dalších profesí. Stávku odvrátila dohoda, kterou podepsali zástupci odborových organizací s Černým. Zástupci odborové organizace SOP dnes vyjádřili nesouhlas s rozhodnutím Černého, že v době státního smutku za zesnulého Václava Havla bude ve čtvrtek provedena ve Státní opeře předpremiéra komické opery Tři Pintové.

Vydáno pod