Hrady a zámky lákají na vánoční prohlídky

Dnes se mimořádně otevřely hrady a zámky. V Plzeňském kraji například probíhaly mše, v Kladrubech byl k vidění i živý betlém a vánoční výzdobu nabízí hrad a zámek Horšovský Týn. Právě zde se již po několik let o Vánocích otevřou všechny čtyři prohlídkové okruhy, které jsou doplněny o vánoční stromky nebo betlémy. Na vánoční prohlídku se lze vypravit i na zámek Hrubý Rohozec v Turnově. Některé hrady a zámky se otevřou také na Nový rok. Novoroční koncert chystá například hrad Švihov.

Lidé si poslechnou něco o adventu a o tom, jak se dříve zdobily stromečky a jak vlastně vznikla tradice Vánoc. Stromečky na hradech a zámcích jsou nyní zdobeny klasicky a jinde například i slaměnými ozdobami. Zámeckým místnostem dominují vánoční stromky, každý je sám o sobě originál, zdobený buď klasickými, nebo slaměnými ozdobami. 

Vánoční prohlídky mohou návštěvníci v Horšovském Týně vidět do 31. prosince. Dnes se též otevřelo nádvoří kláštera Kladruby, který připomněl další tradici - živý betlém. 

Vánoční prohlídky již podruhé pořádá zámek Hrubý Rohozec v Turnově na Semilsku. Návštěvníkům nabízí výběr z obou prohlídkových tras s výkladem zaměřeným na období Vánoc. Nechybí vánoční stromeček ani ukázka dárků, které pod ním mohli dospělí i děti na počátku minulého století v rodinách najít. Poprvé při té příležitosti představil dnes zámek nově zrestaurovaný pokoj v orientálním stylu. 

„Snažíme se každý rok dávat návštěvníkům na Vánoce malý dárek, v loňském roce to byl opravený posilovací stroj pana hraběte z období první republiky. Letos jsme návštěvníkům nadělili přímo jednu celou novou místnost,“ řekl Vladimír Tregl z Národního památkového ústavu v Liberci. Nově do prohlídky přibyl hostinský pokoj ve druhém patře, který obýval bratr majitele Kuno Des Fours-Walderode. Působil jako rada na rakouských velvyslanectvích v Číně, Japonsku a Turecku, takže se rád obklopoval orientálními předměty. 

Zámek Hrubý Rohozec je poměrně unikátní, lze v něm najít nejen nábytek, ale i stavební pozůstatky všech slohů - má středověkou věž a vstupní portál, renesanční arkády v nádvoří, barokně zdobenou kapli či novogotickou výmalbu v jídelně. K nejstarším kusům nábytku patří bezesporu židle či truhla ze 16. století, které zdobí zámecké chodby. V posledních letech se zámek postupně vrací do podoby, jakou měl za posledních majitelů - hrabat Des Fours-Walderode.


Hrad Buchlov je v zimě běžně zavřený, na druhý svátek vánoční se však jeho brány už tradičně otvírají. Možnosti prožít svatého Štěpána v atmosféře gotických kulis využily stovky lidí. Slovácká dominanta sice bez sněhu, zato s pravou vánoční atmosférou. Nezbytnou součástí jsou kalíšky s punčem a medovinou na zahřátí, pro hladovce zase pravá zabíjačka. Dětem učarovalo umění mistra kováře. Už zítra Buchlov znova utichne. A to až do dubna, kdy začne nová turistická sezóna.