Buchty a loutky nabízejí netradiční České Vánoce

Praha – Přední soubor staré hudby Collegium Marianum v rámci letošních svátečních dnů poprvé spojil síly s populárním loutkohereckým ansámblem Buchty a loutky. Originální představení plné barokní hudby a tradičního loutkového divadla pojmenované České Vánoce vychází z jednoho z nejstarších lidových textů s vánoční tematikou – Rakovnické hry vánoční. Zájemci jej mohou vidět 28. a 29. prosince od 16:00 a 19:30 v bývalém klášteře servitů v Melantrichově ulici v Praze.

Cílem divadelního projektu je podle jeho autorů propojení duchovní podstaty Vánoc s lidovým humorem a unikátními dřevěnými loutkami, které jsou spolu s podmanivou barokní hudbou hlavními hrdiny fantaskní a zábavné inscenace.

Během představení zaznějí skladby z kroměřížského archivu, Schmelzerovo Venite ocyus, Legrenziho královský duet nebo písně Holana Rovenského, které přednesou sopranistky Hana Blažíková a Barbora Sojková.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

„V inscenaci se propojí hudební improvizace a vánoční pastorely z Kroměřížského archivu s dialogy prostých pastýřů, nafoukaných králů a vznášejících se andělů, chybět nebudou ani všudypřítomné ovečky, psi a vlci,“ uvedla k představení Jana Semerádová, umělecká vedoucí souboru Collegium Marianum, který Českými Vánocemi volně navazuje na své dosavadní hudebně-divadelní projekty jako Scapinova šibalství nebo Cestopis tanečního mistra.

  • České Vánoce zdroj: ČT24
  • České Vánoce (Collegium Marianum) zdroj: ČT24