Zemřel filmový režisér a scenárista Pavel Linhart

Praha - Ve věku 51 let zemřel po dlouhé těžké nemoci 27. prosince filmový a divadelní režisér, scenárista, kameraman a pedagog Pavel Linhart. Oznámila to dokumentaristka Olga Špátová. Rozloučení se uskuteční 4. ledna v 11:00 ve Velké obřadní síni strašnického krematoria.

Pavel Linhart absolvoval v roce 1982 studium na divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. V letech 1985 až 1989 byl externím a později kmenovým režisérem Československého rozhlasu, kde adaptoval a natočil řadu literárních a dramatických děl. V roce 1990 získal grant ke studiu v Rocklandu v USA, kde absolvoval stáže v televizních, rozhlasových a divadelních institucích a na univerzitách. V letech 1991 až 1992 režíroval divadelní inscenace v Palermu.

Poté pracoval pro americkou rozhlasovou stanici EWTN v Římě a v první polovině 90. let vytvořil režie a choreografické programy pro Křižíkovu fontánu v Praze. Koncem 90. let napsal, režíroval a produkoval životopisný hraný dokument Živá voda věnovaný 200. výročí narození zakladatele moderní vodoléčby Vincenci Priessnitzovi. V letech 2005 až 2006 působil jako pedagog a režisér na Vyšší odborné škole herecké v Praze. Jeho posledním počinem jsou hrané pohádky Venušánkovy příběhy ze Země děda Praděda, které se brzy objeví na obrazovkách České televize.