Kulturní události 2011 očima 10 osobností

Pořad ČT24 Kulturama, který každou sobotu přináší výběr toho nejlepšího a nejzajímavějšího z kulturního dění, se obrátil na vybrané osobnosti s otázkou: Jaké kulturní události v uplynulém roce vás nejvíce oslovily?

Producent a režisér Petr Vachler označil za jednoznačnou kulturní událost roku 2011 snímek Odcházení, režijní debut Václava Havla, který je filmovou adaptací jeho stejnojmenné divadelní hry. „Někdo v 74 letech natočí film, v 75 ho uvede do kin. Najde takovou krásnou životní energii, že začne působit někde, kde nikdy nepůsobil a dotáhne to do konce,“ vysvětluje svůj výběr Vachler.

Filmový kritik a publicista Jan Foll zamířil do zahraniční kinematografie. „Z filmové tvorby je to film Larse von Triera Melancholie, který mě úplně fascinoval magií svých obrazů a obsahem,“ uvedl. Z televizní tvorby jej zaujal seriálový projekt Terapie a z divadelní inscenace Po zkoušce, hru Ingmara Bergmana v Divadle v Řeznické nastudoval slovenský režisér Martin Huba.

„Představení Rinaldo ve Stavovském divadle, které po hudební stránce nastudovalo Collegium 1704 pod vedením Václava Luxe, je naprosto mimořádná práce s barokní hudbou, která pokračuje celou sérií koncertů,“ vybral z kulturních počinů překvapivě jeden divadelně-hudební, a ne výtvarný ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma. Opera Rinaldo měla navíc premiéru již v roce 2009.

Výtvarnou scénu ale zhodnotila Helena Koenigsmarková, za událost považuje výstavu Konec avantgardy, která se zabývá českým výtvarným uměním v letech 1938-1948. „Pokrývá dobu, o které se moc nemluví,“ ocenila na expozici v Galerii hlavního města Prahy historička umění.

Galeristu Jiřího Švestku nejvíce potěšily změny ve vedení Národní galerie, v jejímž čele loni stanul ekonom Vladimír Rösel. „Z hlediska výtvarného umění je největší událostí určitě to, že se NG osvobodila od svého dlouholetého ředitele Milana Knížáka,“ prohlásil Švestka.

Design v anketě Kulturamy zastupuje ředitelka přehlídky Designblok Jana Zielinski. Za významný příspěvek loňského roku označila první festival designu ve střední Evropě Křehký Mikulov, který se, doufá Zielinski, stane pro designéry tím, čím je pro filmaře přehlídka v Karlových Varech.

Bytový dům s tělocvičnou / DaM architekti
Zdroj: ČT24/DaM

Lázeňské město ve svém hodnocení loňských architektonických počinů architekt a historik architektury Zdeněk Lukeš nezmínil. „Viděl jsem v roce 2011 tři velice pěkné domy. Jeden z nich, krytý bazén, vznikl v Litomyšli. V Praze mě zaujaly dvě stavby studia DaM - bytový a obchodní dům na Petrském náměstí, stejný ateliér navrhl i administrativní budovy v Praze-Karlíně,“ vyjmenoval Lukeš.

V tuzemském hudebním rybníčku se loni podle hudebního redaktora Honzy Vedrala nejvíce změnily možnosti získávání hudby. „Do roku 2011 jsme vstupovali s tím, že si člověk nemůže legálně na internetu koupit hudbu. Nefungoval tu žádný obchod, na konci roku 2011 jsou tady tři služby,“ pochvaluje si.

Vladimir 518 ocenil konkrétní album - poslední desku J.A.R Dlouhohrající děcka. „Přesvědčily mě koncerty kapely a dotaženost projektu - zvukově, textově i prezentace na stagi,“ poznamenal rapper a výtvarník. Hudební publicista Vojtěch Lindaur jako jediný zmínil ztrátu, ne přínos pro českou kulturní scénu: „Věc, která mnou doopravdy v roce 2011 otřásla, bylo úmrtí Martina Jirouse, mého kamaráda.“

Bilancování (zdroj: ČT24)
Vydáno pod