Tři knižní tipy Aleny Ježkové

Významné osobnosti by bylo možné označit jako téma, které spojuje tři tipy spisovatelky Aleny Ježkové na zajímavé knihy. Z literární nabídky ji oslovil životopis Steva Jobse, spoluzakladatele společnosti Apple, kniha Česká babička, v níž se její autor vydává po stopách českého původu rakouských osobností, a pozornost nejen dětských čtenářů si podle Ježkové, mimo jiné autorky knih pro děti, zaslouží i výbor z díla K. J. Erbena.

Dietmar GRIESER / Česká babička
(Argo, překlad Robert Novotný, 298 Kč)

Anotace: Rakouský spisovatel a novinář Dietmar Grieser pátral po českých kořenech význačných osobností rakouských dějin a hledal stopy někdejšího soužití obou národů v rámci habsburské monarchie. Alena Ježková o knize: Dietmar Grieser je rakouského původu, nicméně jeho babička pocházela z Čech a to ho přivedlo na krásnou myšlenku, aby se vydal na pouť po Čechách a Moravě a hledal tady kořeny významných osobností rakouských a evropských dějin. Zjistil tak, že mnoho z nich má původ v Čechách, tedy měly českou babičku. Díky tomu, že Grieserovy eseje jsou krátké a velice čtivé, se jeho kniha stává takovým zvláštním průvodcem po leckdy spletitých česko-rakouských vztazích. Přínos knihy je v souvislostech, což je důležité. Lidé dnes velmi často vnímají osobnost jako nějaký celek, ale už nevnímají nebo neznají souvislosti, které ji formují.

Walter ISAACSON / Steve Jobs
(Práh, překlad Dana Šimonová a Bronislava Bartoňová, 499 Kč)

Anotace: Kniha, kterou sepsal bývalý šéf CNN a šéfredaktor časopisu Time, je anoncovaná jako jediný oficiální životopis nedávno zesnulého spoluzakladatele společnosti Apple Steva Jobse, ale jím neovlivněný. Alena Ježková o knize: Vyčerpávající, kompletní životopis ukazuje podnikatelské aktivity i soukromé zázemí jedné z největších světových osobností 20. století, která poznamenala hned několik oborů. Kniha vznikla v posledních dvou letech Jobsova života z více než stovky rozhovorů s jeho přáteli, spolupracovníky a samozřejmě na základě více než 40 rozhovorů s Jobsem samotným. Nijak ho nešetří, ukazuje i nepříjemné stránky jeho osobnosti, které ale patřily k jeho genialitě. Je to faktografický životopis, člověku, který se v tom oboru neorientuje, se čte docela složitě. Naopak je skvělou lahůdkou pro člověka, který se o Steva Jobse dlouhodobě zajímá.

Knižní tipy Aleny Ježkové (zdroj: ČT24)

Karel Jaromír ERBEN / Živá voda
(Albatros, 349Kč)

Anotace: Výbor z Erbenova díla k dvoustému výročí autorova narození. Alena Ježková o knize: Editorka Jana Čeňková vybírala ze všech Erbenových sbírek, to znamená, že v knize najdeme kromě pohádek také balady, říkadla i některé texty, které jsou téměř neznámé. Tyhle perličky z ní činí víc než jen knihu pro děti. Navíc je doprovázena překrásnými ilustracemi, které mají trochu jinou než středoevropskou poetiku, na niž jsme zvyklí, a to proto, že jejich autorkou je japonská ilustrátorka Iku Dekune, žijící léta v Čechách.