Národní galerie představuje plány na rok 2012

Praha – Národní galerie v Praze (NG) bude návštěvníky v letošním roce lákat na rozsáhlou výstavu holandských malířských mistrů či na melancholické dílo malíře Jakuba Schikanedera. Milovníky krajin pak potěší únorová expozice věnovaná tvorbě Františka Kavána, prostor koncem roku 2012 dostane i rudolfínská grafika.

Jako první se tento rok v prostorách Šternberského paláce uskuteční výstava zlatého věku holandského malířství (17. století), která bude jednou z nejrozsáhlejších a nejvýznamnějších výstav letošní sezony NG. „V Praze se představí reprezentativní zápůjčky z významných evropských galerií,“ uvedla k projektu mluvčí NG Eva Kolerusová. Měla by být prezentována i díla slavného nizozemského malíře Rembrandta van Rijna, která chtěla NG původně vystavit již koncem minulého roku. Kvůli nedostatku financí byl ale projekt nakonec odložen.

Kvůli chystané rozsáhlé expozici je dokonce část paláce se sbírkou starého evropského umění od listopadu uzavřena. Naopak kvůli nevyhovujícímu technickému stavu bude od konce února nepřístupná stálá expozice Umění 19. století v klášteře sv. Jiří na Pražském hradě.

  • Rembrandt / „The Sacrifice of Isaac“ zdroj: Wikipedie
  • Raffael / Madonna Tempi zdroj: Wikipedie

Nový úhel pohledu na dílo známého českého krajináře poskytne výstava František Kaván symbolistní, dekadentní, která potrvá od poloviny února do května. „Ve Veletržním paláci v Praze proběhne na jaře 2012 velká bilanční přehlídka současného českého výtvarného umění od 80. let minulého století po dnešek,“ dodala Kolerusová s tím, že jarní a letní měsíce NG věnuje ikoně českého malířství přelomu 19. a 20. století – Jakubu Schikanederovi. Na podzim se pak zájemcům otevře velká bilanční výstava českého sochaře Huga Demartiniho a komorní expozice Grafika u dvora Rudolfa II.

Nejúspěšnější výstavou NG se v uplynulém roce stal projekt Karel Škréta (1610–1674): Doba a dílo, který si nenechalo ujít přes 70 000 návštěvníků. O zhruba 10 000 lidí méně zhlédlo výstavu Monet-Warhol a více než 30 000 zájemců se pak přišlo podívat na společný výstavní projekt Národního památkového ústavu a NG – Rožmberkové, rod českých velmožů a jeho cesta dějinami.