Glenn Miller Orchestra opět rozjíždí swingovou párty

Praha / Plzeň - Letošní tuzemské turné jednoho z nejznámějších swingových orchestrů na světě, Glenn Miller Orchestra, začíná dnes v plzeňském Park Hotelu. Na koncertech nejen v Plzni, ale dále i v Karlových Varech, Praze, Českých Budějovicích, Brně, Ostravě, Hradci Králové a Liberci představí nový koncertní program nazvaný In the Miller Mood.

„Přidali jsme několik nových písní, ale zazní samozřejmě všechny evergreeny Glenna Millera, které od nás diváci očekávají,“ říká kapelník Wil Salden. Zároveň v lednu 2012 vychází album pojmenované „In the Miller Mood“. Kromě Glenna Millera zazní typické skladby dalších autorů jako Woodyho Hermana, Count Basieho, Harryho Jamese i zpěvačky Elly Fitzgerald.

Členy Glenn Miller Orchestra vedeného Wilem Saldenem jsou vynikající hudebníci a sólisté, v jejich koncertech nechybí také humor a vytříbená elegance. Historie původního amerického tělesa sahá do třicátých let minulého století.

Wil Salden se začal zabývat hudbou Glenna Millera v roce 1978 a přijal za svou jeho kouzelnou formuli: „Každý kapelník sní o vytvoření nezaměnitelného zvuku, který je okamžitě rozpoznatelný po několika tónech.“ V roce 1990 byl Wil Salden společností, která spravuje dědictví po Glennu Millerovi, uveden jako kapelník Glenn Miller Orchestra pro Evropu.

Termíny a místa českého turné:

5. ledna, Plzeň – Park Hotel

6. ledna, Karlovy Vary – Hotel Thermal

7. ledna, Praha – Obecní dům

8. ledna, České Budějovice – Metropol ČB

9. ledna, Brno – Bobycentrum

24. ledna, Ostrava – Dům kultury

25. ledna, Hradec Králové – Kongresové centrum ALDIS

26. ledna, Liberec - Dům kultury

Glenn Miller se brzy založení svého orchestru stal hvězdou tehdejší hudby a jeho skladby hrála v té době všechna rádia. Život Glenna Millera skončil ve věku čtyřiceti let při nikdy nevysvětlené letecké nehodě, kdy celé letadlo během 2. světové války na cestě z Londýna do Paříže zmizelo. Jednou z nedávných teorií je, že jej zasáhla bomba, kterou upustil jeden z bitevníků vracející se z náletů nad Německem.