Bernarda Fink oslnila v Písni o zemi

Praha – V pražském Rudolfinu vystoupila společně s Českou filharmonií pod vedením šéfdirigenta Eliahu Inbala mezzosopranistka Bernarda Fink. Napůl Argentinka a napůl Slovinka, jež hovoří plynně česky, zazářila v Mahlerově Písni o zemi. Publikum oslnila svým silným, sytým, ale také měkkým hlasem, který se nebojí emocí.

Rozsah repertoáru Bernardy Fink zahrnuje skladatele od baroka až po současnost. Do Prahy, kam se vrací často a ráda, přijela mezzosopranistka zazpívat Mahlerovo dílo, které je považováno za vrcholnou zpověď skladatelova života. „Když se řekne Píseň o zemi, tak asociace je hned s Prahou. Je mi vnitřně velmi teplo, když jsem tady zase a smím s filharmonií zpívat,“ podotkla Fink.

Podle šéfdirigenta České filharmonie Eliahu Inbala sice její jméno není možná tak známé, jako některá ostatní, dobrá kvalita ale prý nepotřebuje takový marketing. „Bernarda Fink má takový hlas, že je schopná zazpívat cokoliv,“ doplňuje. Píseň o zemi nastudovala mezzosopranistka poprvé před lety právě v Praze. V české metropoli nakonec zůstala šest let.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Pro Eliahu Inbala je letošní sezona poslední s Českou filharmonií. „Čekají mě velmi zajímavé koncerty. Těším se hlavně na ten poslední, bude to Kaddish od Bernsteina,“ dodává. Bernarda Fink vystoupí v Praze opět v rámci Pražského jara, a to v doprovodu BBC Symphony, který povede nastupující šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek.