Petr Nikl se mazlí se lvy

Praha – Výtvarníku, divadelníkovi a spisovateli Petru Niklovi vychází skoro každý rok nová kniha. Autor, jehož práce jsou oslavou dětské fantazie, u svého spoledního knižního počinu sáhl do archivu. Žluté lvy napsal a ilustroval už před více než dvaceti lety.

Kniha vznikla ještě za dob Niklových studií na Akademii výtvarných umění v roce 1986 a je jeho první autorskou knihou. Mystický příběh o lovcích číhajících v nočním lese na příchod lví smečky je jakýmsi iniciačním příběhem syna jednoho z lovců, který se odváží se lvem spojit, píše o příběhu nakladatelství Meander, u něhož Niklovy knihy vychází.

„Pro mě je lev taková velká kočka, s kterou se můžu i mazlit, zároveň vás může kousnou, ale nemusí,“ říká Nikl, jehož Žlutí lvi vznikli prý na základě velmi zvláštního snu.

Černobílé linoryty se liší od Niklovy současné tvorby, které kritici občas vytýkají, že se nikam neposouvá. „Mnohdy se říká, že umělec dělá celý život jeden obraz nebo jednu knížku, tak asi tak je to i se mnou,“ poznamenává k tomu autor.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

„Myslím, že Petr Nikl se moc zaškatulkovat nedá,“ domnívá se nakladatelka jeho knih Ivana Pecháčková. „Je to člověk velmi širokého záběru a rád zkouší nové věci.“ Nový nápad chystá i pro svou další knihu, představí v ní drobné panoptikum lidí, které potkal na ulicích New Yorku.

ŽLUTÍ LVI - nakladatelství Meander, 2012, 288 Kč.

Petr Nikl (* 1960) je synem známé české designérky hraček Libuše Niklové. Je velmi všestranným umělcem – maluje, loutkaří, hraje, píše i zpívá. Podepsán je pod koncepcemi interaktivních výstav Hnízda her Rudolfinum 2000), Krajina fantazie a hudby (český pavilon na EXPO 2005 v japonském Aichi), Orbis Pictus a Labyrint světa, putující po českých i světových městech. Spolupracuje s pražským Divadlem Archa, v němž připravil řadu projektů. Nikl, který byl v roce 1987 spoluzakladatelem umělecké skupiny Tvrdohlaví, je držitelem Ceny Jindřicha Chalupeckého (1995). U Meandru mu dosud vyšli například knihy Zahádky, Jělěňovití nebo Blázníček.