Druhá šance: deset minut slávy pro vánoční stromky navíc

Praha – Vánoční stromky po Třech králích postupně mizejí z obývacích pokojů. Polovina domácností to má jednoduché – složí ho do skříně. Pro ty, kteří dávají přednost živým stromkům, je tu ještě jedna možnost - vrátit stromek po Vánocích do lesa, alespoň do lesa pomyslného. Živé stromečky tak kromě toho, že zazáří během Vánoc v domácnostech, dostávají už druhým rokem též druhou šanci v projektu, díky němuž vzniká na piazzetě Národního divadla recyklovaný lesík. Dnešní vernisáž „recyklovaného lesa“ umístěného na dřevěných podstavcích sledovalo několik desítek lidí včetně mnoha dětí.

Vánoční stromky, středobody svátečních domovů, které se po Třech králích ocitají na ulici, mohli jejich majitelé nosit k Národnímu divadlu právě od 6. ledna. V koncepci Michaely Klakurkové, Jana Žaloudka a Marcely Strakové byly pak v neděli stromky seskupeny do útvaru připomínající přirozený lesík – a nejenže se vrátily do původního lesního společenstva, ale především dostaly druhou šanci být obdivovány.

Les na piazzetě Národního divadla není až tak hustý a ani hluboký, stromům ale dává druhou šanci. A lidé také mají šanci zamyslet se nad tím, jestli příště koupit zase živý stromek. „Vzniklo to z lítosti nad živými stromečky, které se povalují po celé Praze, po všech kontejnerech, ulicích,“ vysvětluje Michaela Klakůrková, spoluautorka projektu. 

Stromky u Národního divadla
Zdroj: ČT24

Umělci přinesené stromy umisťují do prostoru. Betonová plocha ožívá a strom se stává znovu stromem. Už je ale plno a další neberou. 

Vernisáž mezi vonícími stromky otevřeli čtyři členové Klubu trubačů Českomoravské myslivecké jednoty, kteří zahráli fanfáry a skladby používané během honů. Vystoupil také Václav Havelka ze skupiny Please The Trees.

Kurátoři letos dávají stromkům dokonce i šanci třetí. Na veřejném prostranství před zlatou kapličkou budou vystaveny do 25. ledna, symbolické loučení se ale protáhne až do 9. února, kdy z nich vyroste romantický hájek na jevišti Nové scény. Odstavené vánoční stromky budou tvořit dekoraci ke koncertu Please The Trees.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)