Zloději po dvou letech vrátili Magrittův obraz, za výkupné

Brusel - Zloději, kteří před více než dvěma lety z bruselského muzea ukradli obraz známého surrealistického malíře Reného Magritta, plátno vrátili původnímu majiteli. Informovalo o tom Magrittovo muzeum. Zloději prý zjistili, že známý obraz Olympia nejsou schopni ani na černém trhu prodat, a tak se spokojili s výkupným, které za malbu vyplatila pojišťovací společnost. Cena obrazu, který Magritte vytvořil v roce 1948, se odhaduje na tři miliony eur (asi 77 milionů korun). Zloději se ale nakonec museli spokojit s jakýmsi „odškodným“ ve výši 62 000 liber (asi dva miliony korun).

Magrittův obraz by ukraden v září 2009 za poměrně kuriózních okolností. Dva maskovaní muži tehdy za bílého dne přepadli malé Muzeum Reného Magritta, kde se v tu chvíli pohybovali jen dva návštěvníci a ostraha, a se zbraní v ruce si malbu jednoduše odnesli. Policejní pátrání žádné výsledky nepřineslo a obraz se vynořil až loni. 

Sami zloději kontaktovali vedení muzea a nabídli, že obraz vrátí. „Dobře pochopili, že ho prostě neprodají, protože je příliš známý. Ten obraz pro ně byl najednou přítěž a rozhodli se ho raději zbavit. Naštěstí ho nezničili,“ citoval hlavního kurátora muzea Andrého Garitta deník Daily Telegraph

Magrittovo muzeum se nachází v dvoupodlažní budově. V přízemí v letech 1930 a 1954 Magritte žil i pracoval. Kromě obrazů je v muzeu i asi stovka osobních předmětů a dokumentů souvisejících s malířem. Ten zemřel ve věku 68 let v roce 1967.