Magdalena Kožená zazpívá živě z Berlína

Praha – Česká pěvkyně Magdalena Kožená vystoupí v lednu společně s Berlínskými filharmoniky. Přestože je již koncert vyprodaný, fanoušci slavné mezzosopranistky, kteří si nestihli opatřit lístky, nepřijdou zkrátka. Koncert totiž bude živě přenášen do více než padesátky kinosálů v Německu a dvacítky dalších v Evropě, a to včetně devíti českých kin. Živý přenos z Berlína proběhne v pátek 27. ledna od 19:30 hodin.

Koncert zahájí skladba Náhrobek Couperinův Maurice Ravela a uzavře Symfonie h moll „Nedokončená“ Franze Schuberta. Orchestr Berlínských filharmoniků bude řídit šéfdirigent tělesa, světoznámý Sir Simon Rattle, Magdalena Kožená bude sólistkou v Biblických písních Antonína Dvořáka a Písních na texty Friedricha Rückerta Gustava Mahlera.

Přenos nabídne divákům v úvodu před samotným koncertem a pak i v průběhu přestávky podrobné seznámení s přednášenými díly a nahlédnutí do zákulisí práce Berlínských filharmoniků. Magdalena Kožená v České republice vystoupila naposledy v říjnu 2011 a další vystoupení byla oznámena až na jaro a podzim roku 2012. Přenos v kinosálech tedy bude na dlouho jedinou příležitostí, jak si vychutnat mistrovství české pěvkyně i hudebního tělesa s výjimečným dirigentem Sirem Simonem Rattlem. Seznam participujících kin naleznete zde.

Program večera /27. ledna od 19:30 hodin/

  • Maurice Ravel – Náhrobek Couperinův
  • Antonín Dvořák – Biblické písně, op. 99, sólo M. Kožená
  • Gustav Mahler – 5 písní na texty Friedricha Rückerta, sólo M. Kožená
  • Franz Schubert – Symfonie h moll „Nedokončená“, D 759
Mezzosopranistka Magdalena Kožená
Zdroj: ČT24/Stránky Magdaleny Kožené

Magdalena Kožená patří mezi nejproslulejší pěvkyně současnosti. Je pravidelným hostem předních světových operních i koncertních podií. V roce 2003 se stala Rytířem Řádu umění a literatury Francouzské republiky. Orchestr Berlínských filharmoniků, se kterým mezzosopranistka vystoupí, je považován za jedno z nejlepších koncertních těles na světě. Sdružuje 128 renomovaných hudebníků ze všech koutů světa, kteří jsou držiteli význačných ocenění, mezi jinými Classical Brit Award, několik cen Grammy, ECHO Klassic a dalších.