Na Novomlýnskou bránu neproběhla podle ČKA řádná soutěž

Praha – Na projekt Novomlýnské brány, který architekti navrhují do centra Prahy na konec Revoluční ulice, se podle České komory architektů (ČKA) nekonala žádná architektonická soutěž. Projekt, který se nelíbí odborníkům z Národního památkového ústavu (NPÚ), už ale městští památkáři schválili. Investor oslovil pět architektonických ateliérů, z nichž si nakonec sám vybral vítěze.

„V mnoha médiích se objevuje pochvalná informace, že Ateliér DaM, který je autorem návrhu nové budovy, vyhrál architektonickou soutěž. Na novostavbu v předpolí Štefánikova mostu a sousedství barokní vodárenské věže v Praze však v poslední době nebyla uspořádána žádná architektonická soutěž,“ stojí v prohlášení ČKA.

Zástupce investora Radovan Karas už v minulosti oponoval, že jako soukromý investor nemusí podle zákona vypisovat žádnou soutěž. Jedná tak podle něj dnes většina developerů. „Rozhodli jsme se, že formou veřejné soutěže nepůjdeme, protože nás k tomu nic nenutí. Koneckonců Tančící dům byl také postaven bez ní. Využili jsme našeho práva a oslovili pět architektonických ateliérů, z nichž jsme pak za účasti odborníků vybrali ten, který se nám zdál nejlepší a nejlépe tvoří tu bránu do starého města,“ vysvětlil Karas.

Rozhovor s Janem Sapákem a Radovanem Karasem (zdroj: ČT24)

ČKA je ale ze zákona pověřena dohlížet nad zadáváním veřejných zakázek na stavby. Sleduje také zakázky soukromých investorů, které se dotýkají veřejných prostranství a zastavování významných míst v republice. Soutěž na Novomlýnskou bránu podle ČKA neprobíhala podle pravidel, nebyla například známa nezávislá odborná porota posuzující návrhy. „Takto důležité místo v centru Prahy by si zasloužilo, aby byla vypsána veřejná architektonická soutěž, která by mohla přinést různorodá řešení od většího množství architektů,“ míní ČKA.

„Chci uklidnit všechny, kteří se bojí, že by tam ten dům stál, že stojí zčásti na pozemcích hlavního města. Myslím si, že je to natolik velká překážka, že není příliš reálné, aby se to uskutečnilo. Je to jedna z více procedurálních závad a my hájíme veřejný zájem,“ říká 1. místopředseda ČKA Jan Sapák.

Objemnou stavbu, která počítá s demolicí novorenesančního, dnes zdevastovaného domu a zakomponováním nízkého barokního domku, navrhuje ateliér DaM. Majitel pozemku a domu počítá s investicí 250 milionů korun. Dům by měl mít více funkcí, zatím se počítá především s obchody, kancelářemi a parkovacími místy, investor nevylučuje to, že by v něm mohlo být i více bytů.