Pearl Jam se po šesti letech vrátí do Prahy

Praha - Americká rocková skupina Pearl Jam vystoupí po šesti letech opět v Praze. Koncert proběhne v pražské O2 areně 2. července, v roli hosta předních představitelů grungeové scény se představí legendární americká punková formace X. Informoval o tom Petr Novák z pořádající společnosti Live Nation.

Pearl Jam oznámili sérii letošních koncertů, která zahrnuje deset evropských měst včetně Prahy. Do české metropole se vracejí po šesti letech. Jedna ze zásadních kapel 90. let loni oslavila 20. výročí své existence. Při této příležitosti skupina vydala reedice starých alb, knihu a natočila dokument.

Vstupenky v cenách od 1 190 do 1 750 korun budou v prodeji od 18. ledna. „Přednostní prodej pro členy fan klubu Ten Club bude od 10. do 13. ledna, předprodej pro členy klubu Live Nation (Můj Live Nation) od 16. ledna do 17. ledna,“ uvedl Novák.

Koncert kapely Pearl Jam v Kanadě
Zdroj: ČT24/Stránky Pearl Jam

Do České republiky přijíždějí Pearl Jam počtvrté. Poprvé se zde jako kapela představili v roce 1996 na turné k desce No Code. O rok dříve muzikanty z Pearl Jam angažoval do doprovodné kapely pro své turné kanadský zpěvák Neil Young a Praha byla jednou z jejich zastávek. Druhá návštěva Pearl Jam se odehrávala v roce 2000 v rámci propagace nahrávky Binaural a naposledy se představili fanouškům v pražské O2 areně před šesti lety.

Pearl Jam vznikli v roce 1990 v Seattlu. Jsou považováni za jednu z nejpopulárnějších rockových kapel devadesátých let. Jejich jméno je úzce spojeno s hnutím grunge. Kapelu založili členové skupiny Mother Love Bone (Jeff Ament, Stone Gossard) a společně s kytaristou Mikem McCreadym a bývalým bubeníkem Red Hot Chili Peppers Jackem Ironsem.

Zpěvákem se později stal Eddie Vedder. Jejich debutová deska Ten vyšla před jednadvaceti lety a zaznamenala obrovský úspěch. Album Ten, které bylo pojmenováno po číslu dresu basketbalisty Mookieho Blaylocka, společně s albem Nirvany Nevermind patří ke klíčovým nahrávkám stylu grunge.

Skupina Pearl Jam celkem vydala devět studiových alb a prodala přes 60 milionů desek. Druhé studiové album, nazvané Vs., vyšlo v roce 1993, následovala alba Vitalogy (1994), No Code (1996), Yield (1998), Binaural (2000), Riot Act (2002), Pearl Jam (2006) a Backspacer (2009). K tomu vydali několik živých nahrávek a fajnšmekry například potěšilo dvojcédéčko Lost Dogs (2003), kolekce dosud nevydaných, raritních či singlových nahrávek.

Skupina v současné době vystupuje v sestavě Jeff Ament (basová kytara), Eddie Vedder (zpěv, kytara), Stone Gossard (kytara), Matt Cameron (bicí), Mike McCready (kytara) a Boom Gaspar (klávesy).