Pavel Bém: z korunního prince symbolem klientelismu

Praha – Divadlo Na Zábradlí pokračuje v projektu Čí je to město, který kromě několika premiér představuje i nové fotografy. V divadelní kavárně nově vystavuje fotograf Petr Našic, jenž se pět let pohyboval v blízkosti bývalého primátora hlavního města Prahy Pavla Béma. Deset tisíc fotografií tak mapuje přerod korunního prince a politickou supernovu v symbol pražského klientelismu a podezřelých zakázek.

„Varuj mě, kdybys měl pocit, že blbnu,“ říkají někteří politici krátce po svém zvolení. Řekněte ale člověku, který má moc a zblbnul, co že ho to postihlo… S tímto mottem vybral nakonec fotograf Petr Našic sto dvacet fotografií bývalého primátora. „Chování politiků se mění se vzdálenostmi, s centimetry, které je dělí od nových voleb,“ podotýká Našic.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Výstava se ale nezaměřuje jen na vrchol politické kariéry Pavla Béma, ale i bizarnost oficiálních politických akcí, ať už se jedná o meetingy nebo vítání význačných hostů. Jako příklad může posloužit návštěva Alberta Tomby. „Přijede světový lyžař a aby se uctil jako lyžař, tak se mu tam shání osmačtyřicet hodin kus sněhu, pak se vyveze na Petřín multikárou, aby se u toho mohli vyfotit,“ poukazuje Našic na jednu ze svých fotografií. Nejoblíbenější je ovšem podle ředitelky Divadla Na Zábradlí Doubravky Svobodové snímek, kde Bém vydává o Vánocích polévku.

Výstava fotografií Petra Našice s názvem P. B. - co se do protokolu nevešlo potrvá do konce ledna. Letošní projekt Čí je to město pokračuje i na divadelním jevišti, Divadlo Na Zabrádlí v současnosti připravuje hru Asanace zesnulého Václava Havla.