Když muzikanti malují

Praha – Kresbu od Jimiho Morrisona, masku z dílny Iron Maiden nebo kombinovanou techniku od Ringo Starra si mohou zdarma prohlédnout návštěvníci pražské Dvorak Sec Contemporary. Expozice s názvem The Art od Hard Rock: Pocta Praze představí přes čtyřicet uměleckých děl od známých hudebníků. Výstavu zahájil malující zpěvák Karel Gott.

„Loni Hard Rock Cafe slavilo čtyřicáté výročí otevření první restaurace, a protože společnost vlastní velkou uměleckou sbírku, vznikl nápad poskládat dohromady soubor předmětů vizuálního umění a doslova s ní objet celý svět,“ prozradil spoluautor pražské výstavy Ondřej Lukáš, kde se vzala myšlenka putovní výstavy. Česká republika je teprve druhou zastávkou výstavy.

Hard Rock Cafe je proslaveno rozsáhlou sbírkou předmětů slavných hudebníků, která dohromady čítá více než 73 tisíc kusů. Mezi nejcennější patří například Harley Davidson Elvise Presleyho z roku 1976 v modrém a zlatém provedení, kytara Jimiho Hendrixe, se kterou nahrál album Rainbow Bridge, autobus, ve kterém Beatles absolvovali svou Magical Mystery Tour nebo diplom Stevieho Wondera z Xavier University vytištěný v Braillově písmu.

Nic z toho ale návštěvníci pražské výstavy čekat nemají, vystaveny jsou obrazy, skici, tisky a lepty. Kromě už zmíněných jsou k vidění díla od Michaela Jacksona, Franka Zappy, Alice Coopera, Lou Reeda a skupin Marillion či Ugly Kid Joe.

„Některá nebyla vytvořena jako umělecké dílo, mají za sebou příběh, který je mnohdy hodnotnější a zajímavější než samotná kresba. Ale některá dosahují vysokých kvalit,“ podotknul k vystaveným dílům Lukáš. Takže zatímco například kresba od Jima Morrisona pochází z jeho studijních let na střední škole a vznikla bez ambic, Freddie Mercury z Queen, Ronnie Wood z Rolling Stones nebo Peter Townshendem z The Who mají i výtvarné vzdělání.

„Nejsou to všechno jenom muzikanti, jsou tu také umělci, kteří svůj život strávili malováním muzikantů,“ upozornil na další skupinu vystavujících autorů Oliver McGillick z Hard Rock Cafe. „Třeba George Underwood, který tady má studii Buddyho Hollyho, začínal hudbou, nahrával mimo jiné s Davidem Bowiem, ale pak ho to přestalo bavit a začal malovat. Spousta hudebníků ho vyhledávalo, aby si od něj nechali udělat portrét,“ uvedl příklad.

Mezi vystavovanými díly je také zatím poslední obraz Karla Gotta, který prý zpěvák a příležitostný malíř dokončil dnes ráno a nazval ho Extáze sv. Terezie. „Jsem rád, že mě sem pozvali jako výtvarníka,“ uvedl Gott, který se v žertu označil jako „metafyzický malíř absurdo-konkrétista“. „Když se tak podívám na obrázek od Jima Morrisona, jsem rád, že tady nejsem jediný blázen,“ podotkl.

Výstava The Art of Hard Rock: Pocta Praze bude v Dvorak Sec Contemporary otevřena do 17. února, vstup je zdarma. Prostor výstavy také nabídne bohatý, rockem inspirovaný doprovodný program, například malbu uměleckých děl „naživo“, konferenci rockových bloggerů o budoucnosti českého hudebního průmyslu, projekce legendárních rockových koncertů nebo interaktivní zeď umění, která dá návštěvníkům prostor pro vlastní umělecké vyjádření.