Universal k narozeninám vylepšuje 13 filmů

Praha – Jedno z nejznámějších filmových studií Universal slaví letos sto let existence. K výročí si rozhodlo dát dárek, který jistě potěší i filmové diváky – digitálně zrekonstruuje třináct svých nejúspěšnějších snímků, které se staly součástí kánonu světové kinematografie.

Digitální podobu dostane první filmový Dracula z roku 1931, Frankenstein ze stejného roku s Borisem Karloffem v hlavní roli a „vzkříšení“ z hororových snímků se dočkají i Ptáci Alfreda Hitchcocka. Výběr padl také na Vzpomínky na Afriku Sidneyho Pollacka s Meryl Streepovou a Robertem Redfordem, který si s Paulem Newmanem zahrál i ve slavném Podrazu. Hned dva tituly má ve „vyčištěné“ sérii Steven Spielberg: oscarový Schindlerův seznam a horor Čelisti.

Digitální rekonstruování starých filmů začíná být v poslední době velmi populární a netýká se zdaleka jen amerických filmů. Na festivalu v Karlových Varech byla předloni k vidění vyčištěná kopie Červených střevíčků, loni tam měl premiéru velký český projekt rekonstrukce Vláčilovy Markéty Lazarové. Letos čeká obnovená premiéra Formanovy komedie Hoří, má panenko. Další plány digitalizace zatím váznou na nedostatku peněz.

Reportáž Petra Fischera (zdroj: ČT24)