2012 - 20 let, 12 památek, 1 země

Praha - Tucet tuzemských památek, zejména ale Český Krumlov a Telč budou letos prostřednictvím mnoha akcí připomínat lidem 20 let od okamžiku, kdy se první tři česká místa dostala na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Na programu mají vedle zavedených kulturních akcí a festivalů speciální odborné semináře, výstavy a další projekty. Organizátoři počítají i se vznikem speciálních brožur, průvodců a naučných programů pro školy. Na projektu s názvem „2012 - 20 let, 12 památek, 1 země“ sdružení spolupracuje s agenturou CzechTourism.

„Chceme obce a města, která mají na svém území památku UNESCO, popularizovat a dále prezentovat. Pravdou je, že téměř nikdo už je dnes ani neumí všechny vyjmenovat,“ řekla Michaela Severová, ředitelka sdružení České dědictví UNESCO, které všechny památky na prestižním seznamu sdružuje.

Jako první v Česku byla v prosinci roku 1992 zapsána na seznam UNESCO historická centra Prahy, Českého Krumlova a Telče. Podle místostarostky Telče Hany Müllerové tehdy návštěvnost historického města na Vysočině obrovsky vzrostla.

„Na ten boom jsme ale v mnoha ohledech nebyli připraveni. Hotely byly dva, teď jich je 12 a máme i desítky soukromých ubytovatelů a penzionů. Nese to s sebou hlavně klady, protože památková péče, kterou nám ukládá UNESCO, je v rozsahu našeho památkového zákona. Není tam nic navíc,“ uvedla Müllerová.

To potvrzuje i místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová. Rovněž ale přiznává, že ne všichni obyvatelé její nadšení pro UNESCO sdílí. „Je to vidět na kauze zrušení našeho otáčivého hlediště. Mnoho lidí říká, že nám UNESCO něco nařizuje, ale tak to není. Česká republika podepsala určité podmínky a teď se po nás jen chce, abychom dohodu dodrželi a byli spolehlivým partnerem,“ řekla Zikmundová s tím, že statut Českému Krumlovu přinesl pevné místo na turistické mapě a bohatý kulturní život, a tím i více možností, jak do města přilákat další návštěvníky.

  • Český Krumlov zdroj: ČT24
  • Telč zdroj: ČT24

Od roku 1992, kdy byly na seznam Unesco zapsány první české památky, se jejich seznam rozšířil na ve světě rekordních 12 míst. Zatím poslední zápis patří Židovské čtvrti a bazilice sv. Prokopa v Třebíči z roku 2003.

Velké šance na úspěch mají v současnosti hlavně mezinárodní nominace. Jednou z nich, slovinsko-českou, je třeba kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech od Josipa Plečnika. 

Široký je i seznam ryze českých kandidátů. O zápis se momentálně snaží 14 míst, například pevnost Terezín, hrad Karlštejn nebo třeboňské rybníkářství. Projekt je však třeba dokonale připravit. Možnost získat prestižní značku mají města a jejich památky totiž jenom jednou, neproměněná nominace navždy propadá.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)