Seznamte se s íránským filmem

Praha - Vysoký zájem publika provází první Festival íránských filmů, který odstartoval ve středu 11. ledna nejsledovanější íránský snímek poslední doby - Rozchod Nadera a Simin, jenž je mimo jiné horkým kandidátem na letošní ceny Zlatý glóbus a Oscar. Filmová přehlídka, která se koná v České republice poprvé v ucelené formě, představuje průřez tvorbou nejuznávanějších íránských filmařek a filmařů, kteří jsou ve většině případů ověnčeni nejprestižnějšími mezinárodními filmovými cenami, jaké se udělují na festivalech v Cannes, Benátkách či v Berlíně. Festival potrvá ve velkém a malém sále pražského Kina Světozor až do neděle 15. ledna a diváci se mohou těšit na celkem sedmnáct projekcí.

„Zveme srdečně všechny filmové fanoušky stejně jako všechny, kdo rádi zkoumají 'jiné kultury'. Kromě nejpopulárnějšího snímku Rozchod Nadera a Simin, který je po právu celosvětově označován za jeden z nejlepších filmů roku 2011, uvede festival řadu dalších neméně úspěšných snímků od kvalitních tvůrců. Rád bych doporučil například filmy Rakhshan Bani-Etemad, která je vůbec nejúspěšnější ženskou režisérkou v Íránu. Na festivalu je zastoupena hned dvakrát – snímky Gilane a Feťačka,“ přibližuje programovou nabídku hlavní organizátor festivalu Kaveh Daneshmand z produkční skupiny Tokada Productions.

  • Rozchod Nadera a Simin zdroj: Fest. íránských filmů
  • Rozchod Nadera a Simin zdroj: Fest. íránských filmů

Pořadatelé připravili pestrou dramaturgickou skladbu a rozdělili snímky do třech sekcí: sekce Hraný film, jíž určuje téma Ženy v íránské kinematografii, dokumentární sekce Teherán, jež realisticky přiblíží život v íránské společnosti, zejména pak v Teheránu, a Sekce krátkých filmů, která dává prostor výjimečným mladým filmařům.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)