Poslanci žádají přehodnocení sloučení ND a SOP

Praha - Sněmovní petiční výbor dnes požádal ministerstvo kultury, aby do konce května vyhodnotilo transformační kroky provedené při slučování Státní opery Praha s Národním divadlem. Členové výboru se jednomyslně shodli na tom, že pokládají za důvodnou petici, která žádá zachování operního a baletního souboru samostatné Státní opery. Ministerstvo by mělo podle usnesení výboru transformaci případně přehodnotit.

Autoři petice při veřejném slyšení ve sněmovně zdůrazňovali, že ke zrušení samostatné Státní opery není umělecký ani ekonomický důvod. Pověřený ředitel opery Ondřej Černý podle Petra Pergela z petičního výboru loni podle posledních dostupných ekonomických údajů překročil náklady o více než deset milionů korun. Pokud by rozpočet dodržel, opera by podle Pergela skončila v plusu, a dokonce pokryla 13milionovou ztrátu z předloňska. „Sloučením se neušetří nic,“ soudí Pergel.

Šéf Národního divadla Černý však argumentoval tím, že plán nákladů „byl podstřelen“ a výsledek Státní opery pokládá za velký úspěch. Počet představení i tržby byly rekordní, zdůraznil. Černý podotkl, že sloučení je zatím majetkové a administrativní, transformace si vyžádá mnoho další práce.

„Protestní hlasy v obou institucích jsou stále poměrně silné. Otázka je, jestli to momentálně už není marný boj, protože paní ministryně naznačila, že všechny důvody pro sloučení jí přijdou logické, a nemyslím si, že by byla v situaci, kdy by mohla nějakým rychlejším způsobem situaci zvrátit. Je pravda, že celý problém sloučení proběhl velmi rychle a že to celé bylo značně nekoncepční. Na začátku procesu nestál totiž nejdůležitější cíl, což je dramaturgické oddělení obou scén, konkrétní specifikace, co se bude v jednotlivých scénách hrát. To je podle mého názoru největší chyba ministerstva kultury, že neměla vyhotovenou koncepci,“ zhodnotil současnou situaci vedoucí kulturní rubriky ČT24 Petr Fischer.

Komentář Petra Fischera (zdroj: ČT24)

Pochyby o sloučení scén vyjádřili v diskusi všichni vystupující poslanci, například místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV). Věří, že nová ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a Starostové) se seznámí se všemi dokumenty a argumenty a transformace nedopadne katastrofou.

Už loni petici projednával Senát. Propojení scén označil těsnou většinou za nevhodné, nekoncepční a nedůvodné.

Předchůdce Hanákové Jiří Besser ohlásil majetkové propojení scén k letošnímu lednu v polovině loňského roku. Transformace je plánována na tři roky, hlavní důvody jsou prý ekonomické. Plán zachovává uměleckou samostatnost orchestrů a sborů obou institucí, počítá naopak se sloučením baletních souborů a souboru sólistů Národního divadla a Státní opery.