Slovanská epopej si žádá šero a chlad

Praha – Nečekané potíže s chystanou výstavou Slovanské epopeje řeší Galerie hlavního města Prahy. Muchovo dílo mělo v metropoli viset už od prosince, ukázalo se ale, že ve Velké dvoraně Veletržního paláce nevyhovují světla ani topení. Silné světlo totiž zkresluje skutečnou barevnost plátna a na některých místech může dojít i k vyblednutí barev.

„Obrazy by měly být nasvíceny 180 až 200 luxů, zářiče ve Veletržním paláci mají mnohonásobně víc,“ upozorňuje ředitel GHMP Milan Bufka. Světlo tedy spíš topí, než svítí. Proto ve Velké dvoraně musí vyměnit ty nejsilnější, kterých je víc než stovka. Nově by měl být každý obraz osvícený pouze třemi bodovými světly. 

Plátna mohou poškodit i sluneční paprsky. Galerie proto zvažuje zatemnění světlíků. Výstava by měla mít obecně temnější atmosféru. Návrh nové studie je starý teprve pár dnů. O tom jaká bude konečná podoba světelného parku, se bude ještě jednat. Radní pro kulturu Václav Novotný informoval, že galerie má dostatečné peníze v rozpočtu a problémy technického rázu je schopna vyřešit. 

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Další nesnází je samotné upevnění dvaceti Muchových pláten. Do zdí Veletržního paláce, jako do chráněné památky, se totiž nesmí vrtat. Proto se nyní přímo na místě vyrábějí speciální panely. Další komplikace, kvůli kterým se zatím plátna nevystavují přináší vytápění i klimatizace. 

„Bylo to zbožné přání, zařídit všechno co nejdřív, ale protáhlo se stěhování, některá plátna se restaurují až tady a tak se vše prodloužilo,“ připustila vedoucí úseku restaurování Galerie hl. města Prahy Petra Hoftichová. 

Plátna jsou zatím srolovaná v depozitáři Národní galerie. Návštěvníci by je mohli ve Velké dvoraně vidět od března a pak po další dva roky. O dalším umístění Slovanské epopejese stále jedná.