Koncertní ochutnávka Věci Makropulos v hvězdném obsazení

Ostrava - Nabídka, že nepůjde o scénické, ale o koncertní provedení opery, přesvědčila světoznámou pěvkyni Evu Urbanovou, aby v Národním divadle moravskoslezském přijala roli Emilie Marty ve Věci Makropulos. Spolu s ní se v pouhých třech představeních na ostravské operní scéně objeví Aleš Briscein, Ivan Kusnjer nebo Peter Mikuláš.

Nabídky na roli slavné zpěvačky Emilie Marty, která díky elixíru života žije již 337 let, Urbanová doteď odmítala. Přestože Věc Makropulos byla poslední Janáčkovou operou, v níž ještě nezpívala.  

„Na otázku dirigenta Roberta Jindry jsem řekla, že jsem zatím vždy viděla na jevišti, že toto dílo je velice seriózně brané, je to pořád ještě sci-fi. Tady bych musela hodně předstírat, tvářit se, že něco existuje, to já nedokážu, a proto jsem to vždy odmítla. On to vzal za ten správný konec. Řekl, že mě toho jevištního pojetí zbaví, ať se naučím jenom part,“ prozradila Urbanová, co ji nakonec přesvědčilo.

Věc Makropulos je pro ni druhým janáčkovským projektem v Ostravě - účinkuje také v obnovené inscenaci Její pastorkyňa. Pro koncertní provedení Věci Makropulos se Robert Jindra, který je hudebním ředitelem opery NDM, rozhodl kvůli náročnosti představení, ale i proto, aby Evu Urbanovou přesvědčil. „Potěšující je zpráva, že paní Urbanová si roli nakonec natolik oblíbila, aspoň podle reakcí, které v posledních dnech od ní mám, že se nebrání ani scénickému provedení. Což je to, co jsem si od toho sliboval,“ přiznal.

První nabídku na Emilii Marty dostala uznávaná sopranistka zhruba ve třiceti letech. „Myslím si, že bych tehdy vůbec nepochopila, jaká Emilie Marty je,“ vysvětlila důvod tehdejšího odmítnutí. Připouští, že dnes už by přijala i podobnou nabídku, jakou před dvěma lety odřekla v Praze. Ocenila mimo jiné nastudování Čapkovy hry v činohře Národního divadla v režii Roberta Wilsona.

Věc Makropulos v koncertní úpravě bude NDM uvádět v Divadle Antonína Dvořáka 13., 21. a 26. ledna, druhé představení bude vysílat přímým přenosem Český rozhlas 3 – Vltava. „Když paní Urbanová přijala naši nabídku, inspirovalo mě to k tomu, udělat z projektu, který je omezený pouze na premiéru a dvě reprízy, skutečně exkluzivní událost. Tedy pokusit se oslovit ty nejlepší interpety, kteří mají s Janáčkem velké zkušenosti, a to nejen na poli operním, ale i koncertním,“ poznamenal k dalšímu obsazení Robert Jindra.

Rozhovor s Robertem Jindrou (zdroj: ČT24)

V hlavní tenorové roli Alberta Gregora tak vystoupí Aleš Briscein, stálý host Národního divadla v Praze, který ve Věci Makropulos nedávno účinkoval na Salzburském festivalu. Advokáta dr. Kolenatého ztvární (v alternaci s Martinem Gurbaľem) slovenský basista Peter Mikuláš, sólista Slovenského národního divadla, jenž se v této roli před několika lety představil v Metropolitní opeře v New Yorku. Roli Barona Jaroslava Pruse nastudoval sólista pražského Národního divadla a trojnásobný držitel Ceny Thálie Ivan Kusnjer.