Shakespearova kavárna otevírá svět handicapovaným

Ostrava – Nová Shakespearova kavárna v klubu Cooltour na Černé louce spustila pravidelné pondělky s filmy, ve kterých hrají lidé s handicapem. Diváci můžou vidět snímky, které v uplynulých pěti letech bodovaly na mezinárodním Mental Power Prague Film festivalu. Pondělní cyklus zahájil detektivní film Ponožkám, ve kterém hrají klienti pražské Chráněné dílny u Červeného javoru.

Pro diváky jsou připraveny pěti až třicetiminutové filmy s různými náměty. „Téma, které si tvůrci volí, je naprosto volné, někdy to jsou detektivky, jindy groteska a někdy to je prosté vyprávění, pohádka, takže je to široký záběr,“ uvedla projekt jeho organizátorka Ivana Martáková. 

O pohodlí hostů se každé pondělí starají klienti Čtyřlístku – centra pro osoby se zdravotním postižením. „Byli vybráni v dvoukolovém výběrovém řízení, zaškoleni a za svou práci dostávají také honorář,“ informovala dále Martáková.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Filmové pondělky jsou tak vlastně setkáním handicapovaných s většinovou společností – na plátně i v reálném životě. Projekce v Shakespearově kavárně by měly pokračovat po celý rok.

Hlavní myšlenkou festivalu Mental Power, jehož pořadatelem a organizátorem je HENDAVER, o.s., je vytvořit podmínky pro uměleckou seberealizaci lidí s postižením a podílet se tak na jejich duševním rozvoji. Tato aktivita otevírá navíc zcela novou možnost společenské integrace postižených. Festival vznikl proto, aby pomohl těmto lidem vybočit z kolejí všedního života a umožnil jim zažít chvíle slávy a umělecké tvorby.

Vydáno pod