The Artist je zkrátka umělec

Los Angeles – Černobílý a němý snímek s názvem Umělec se stal překvapením Zlatých glóbů, které se v neděli rozdávaly v Los Angeles. Snímek zvítězil ve třech kategoriích a přesto, že byl nominován v šesti, stal se nejúspěšnějším filmem večera. The Artist získal ocenění za nejlepší filmovou komedii či muzikál, představitel hlavní role Jean Dujardin si odnesl cenu pro nejlepšího herce ve filmové komedii či muzikálu a ocenění získal i autor hudby k filmu Ludovic Bource.

„Neočekávali jsme takovou odezvu, ani kdybychom chtěli natočit středoproudý film, nemohli jsme to očekávat,“ nechal se slyšet režisér snímku Michel Hazanavicius, kterého doplnil dosud ne příliš známý francouzský herec Jean Dujardin, jenž prozradil: „Když jsem začínal, můj agent řekl: 'Nebudeš nikdy natáčet filmy, tvůj obličej je příliš expresivní, příliš velký.' Není to moje vina, moje obočí je nezávislé.“

Samotný příběh se odehrává na pozadí velkého sporu dějin filmu – končící éry němého a nástupu zvukového a zpracovává klasický hollywoodský příběh o lásce filmového idolu George Valentina a začínající hvězdy Peppy Millerové. Jeho vítězství je překvapivé právě v souvislosti s tím, že do filmové branže pronikly jako nikdy dříve 3D technologie a nejmodernější efekty. 

Sami autoři snímku si mysleli, že o film bude zájem spíš v malých, artových kinech. Po úspěchu na Zlatých glóbech si ale teď nachází cestu i do těch největších multiplexů. Naštěstí pro českého diváka o snímek projevili zájem i tuzemští distributoři. 

Zlaté glóby, které Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu udělovala již po devětašedesáté, se už tradičně považují za předzvěst Oscarů, ti se budou udílet koncem února.

Vydáno pod