Šéfem správní rady Knihovny Václava Havla je Jan Macháček

Praha – Knihovna Václava Havla, která byla založena po vzoru podobných institucí v USA, shromažďuje různé materiály o zesnulé hlavě státu. Nově bude i hlavním strážcem a vykonavatelem havlovského odkazu, který ponese vdova Havlová. Instituce by měla převzít také některé činnosti, které vykonávala Havlova kancelář, která na konci ledna ruší své aktivity. Zdeňka Bakalu na pozici šéfa správní rady knihovny vystřídal novinář, hudebník a chartista Jan Macháček, který byl hostem pořadu ČT24 Interview.

"Ve správní radě Knihovny Václava Havla jsem v podstatě už tři roky. Můj postup má dva důvody. První z nich je, že se Zdeněk Bakala odstěhoval do Švýcarska a druhý, že to bylo přání Václava Havla. On mne o to sám požádal, což se stalo asi tři týdny před jeho úmrtím. S Havlem se známe už od roku 1983 aspolupracovali jsme spolu na různých dřívějších aktivitách. Důležité je, že každá obecně prospěšná společnost, kterou je i Knihovna Václava Havla, kromě dozorčí a správní rady a managementu, má své zakladatele. Zdeněk Bakala se tedy stává jedním ze zakladatelů, takže jako zatím největší sponzor knihovny, si určitě nějakou spojitost zachová,“ řekl ke svému postupu Macháček.

Rozhovor s Janem Macháčkem (zdroj: ČT24)

Ředitel KVH se nedávno stal Martin Palouš, s jeho příchodem se rozhodlo, že se program knihovny rozšíří, bude expandovat, ať už v podobě mezinárodních konferencí, nových publikačních činností, nebo urychlení archivní a dokumentační činnosti. „Zároveň s úmrtím Václava Havla končí i jeho kancelář, takže knihovna bude nějakým způsobem přebírat některé dobíhající aktivity. Například Dagmar Havlová je momentálně zavalena nejrůznějšími žádostmi z různých míst republiky, kde by chtěli něco po Havlovi pojmenovat, takže požádala knihovnu, jestli by jí metodicky či jiným způsobem nemohla pomáhat. Za jiných okolností by to byla práce kanceláře,“ informoval dále předseda správní rady KHV. 

Pokud se nápadu pojmenovat letiště v Ruzyni po Václavu Havlovi týká Jan Macháček uvedl, že s tímto, žádný problém nemá. „Když člověk cestuje po světě, tak vidí, že velká mezinárodní letiště nesou úplně běžně jména po bývalých prezidentech. Takže tu úvahu, já považuji za správnou věc. Určitě je to prestižnější záležitost, než kdyby se po něm jmenovalo nějaké vlakové nádraží, která vypadají mnohdy dosti nevábně.“ 

  • Koncert v Knihovně Václava Havla autor: Ondřej Němec, zdroj: KVH
  • Martin Palouš v Knihovně Václava Havla autor: Ondřej Němec, zdroj: KVH

Jan Macháček dále informoval, že knihovna chystá nový projekt, kterému se pracovně říká 2013. Na Loretánském náměstí by měla vzniknout velká expozice, která bude orientovaná jako muzeum 21. století, zároveň by tam mělo být badatelské, archivní centrum i centrum pro vědce.

Ve správní radě knihovny nově jako jedna z devíti členů zasedla i Bakalova manželka Michaela Maláčová. Mezi zakladateli je od nynějška i dcera Havlové Nina. V týmu zakladatelů jsou ještě vdova Dagmar Havlová, sociolog Miloslav Petrusek a předseda TOP09 aHavlův někdejší kancléř Karel Schwarzenberg. 

„Zakladatel je zvláštní funkce, která vychází ze zákona o obecně prospěšných společnostech, a umožňuje jmenovat členy správní i dozorčí rady a také přímo ovlivňovat chod obecně prospěšné společnosti,“ konkretizoval funkci Bakalův mluvčí Pavel Kočiš.