Básnickou cenu T. S. Eliota dostal Skot Burnside

Londýn - Skotský autor John Burnside získal prestižní cenu T. S. Eliota za svou sbírku Black Cat Bone. Letošní soutěž poznamenala kontroverze kolem jejího sponzora, kterým byla letos investiční společnost Aurum. Kvůli sponzorství tohoto hedgeového fondu ze soutěže odstoupili dva z deseti básníků v užším výběru, Australan John Kinsella a Angličanka Alice Oswaldová. Oba své rozhodnutí zdůvodnili etickými důvody.

Burnsideova vítězná sbírka Black Cat Bone je podle poroty „znepokojivou knihou velké krásy, jejímiž základními kameny jsou láska, vzpomínky na dětství, touha a samota“. Šestapadesátiletý skotský básník a romanopisec, který pracoval v továrně, živil se jako zahradník i počítačový designér, porazil mezi jinými i dvorní básnířku Carol Ann Duffyovou, která byla nominována za oceňovanou sbírku The Bees.

Cenu uděluje společnost Poetry Book Society, která v rámci rozpočtových škrtů přišla o veškeré státní dotace. Uzavřela proto tříletou sponzorskou dohodu s investiční firmou Aurum.

Nominovaná básnířka Oswaldová a držitelka ceny z roku 2002, která kvůli tomu odstoupila, uvedla, že „poezie by měla takové instituce zpochybňovat, ne je podporovat“. Také Kinsella, který se označuje za anarchistu, řekl, že nemá nic konkrétně proti Auru, ale „hedgeové fondy jsou nejostřejším hrotem kapitalismu“.

Předsedkyně poroty, velšská básnířka Gillian Clarkeová, cenu i sponzorství důrazně hájila. Připomněla, že vdova po Eliotovi, Valerie, zůstává největším sponzorem ceny. Kritizovala současně vládu za to, že „z žádného ospravedlnitelného důvodu“ zrušila dotaci a přiměla organizátory ceny, aby hledali sponzora ve finanční čtvrti v City.

Cena pojmenovaná po americko-britském básníkovi a držiteli Nobelovy ceny za literaturu z roku 1948 se vyhlašuje od roku 1993. Uděluje se anglicky psané sbírce poezie, která vyšla nejprve v Británii nebo v Irsku.

Burnside dostal s cenou šek na 15 000 liber (465 000 korun), zatímco ostatní básníci v užší nominaci dostali po 1 000 librách.

Vydáno pod