Umělec umí, myslí si i ceny BAFTA

Londýn - Černobílý snímek The Artist (Umělec) ze zlaté éry němého filmu dnes získal nejvíce nominací na britské filmové ceny BAFTA. Dostal jich dvanáct, jen o jednu méně má britský špionážní film Jeden musí z kola ven. Francouzsko-belgický snímek byl se třemi trofejemi nejúspěšnějším filmem i v neděli při udělování Zlatých glóbů.

Na nejlepší film byly nominovány vedle The Artist a Jeden musí z kola ven také snímky Děti moje (nejlepší film dle Zlatých glóbů), Drive a Černobílý svět. Celkem devět nominací dostal rodinný film Martina Scorseseho Hugo a jeho velký objevMy Week with Marilyn (Můj týden s Marilyn) je navržen v šesti kategoriích.

Zatímco The Artist získává ocenění po celém světě, špionážní Jeden musí z kola ven je favoritem především britských kritiků a diváků. Natočil ho švédský režisér Tomas Alfredson podle slavné předlohy britského autora Johna le Carrého.

Jeden musí z kola ven
Zdroj: ČT24/Aerofilms

O BAFTA pro nejlepšího herce se bude ucházet představitel hlavní role v tomto snímku Gary Oldman, stejně jako Jean Dujardin (The Artist), Brad Pitt (Moneyball), George Clooney (Děti moje) a Michael Fassbender, který hraje v dalším oblíbeném filmu britské kritiky Stud. Je to druhý snímek britského výtvarníka Stevea McQueena.

V kategorii nejlepší herečka je podle očekávání navržena Meryl Streepová za roli britské expremiérky Margaret Thatcherové ve filmu Železná lady. Doplňují ji Berenice Bejoová (The Artist), Michelle Williamsová (My Week With Marilyn), Tilda Swintonová (Musíme si promluvit o Kevinovi) a Viola Davisová (Černobílý svět).

Nejlepší režisér bude vybrán z pětice Michel Hazanavicius (The Artist), Nicolas Winding Refn (Drive), Martin Scorsese (Hugo a jeho velký objev), Tomas Alfredson (Jeden musí z kola ven) a Lynne Ramsayová (Musíme si promluvit o Kevinovi).

Ceny BAFTA se budou vyhlašovat v Londýně 12. února. V posledních letech byly odrazovým můstkem pro britské filmy. V roce 2010 Milionář z chatrče a loni Králova řeč triumfovaly nejprve při cenách BAFTA a později pak i při Oscarech.