Technické muzeum už si prohlédla celá Ostrava

Praha – Jedenáct měsíců po znovuotevření přivítalo Národní technické muzeum v Praze třistatisícího návštěvníka, což je počet odpovídající zhruba počtu obyvatel Ostravy. V budově na Letné je od polovina února 2011 zpřístupněno pět stálých expozic a podle ředitele Karla Ksandra NTM neusíná na vavřínech.

Jubilejním návštěvníkem se stala návštěvnice z Brna, která do muzea přijela spolu se svým vnukem. Generální ředitel je odměnil pamětní mincí ke znovuotevření muzea a dostalo se jim speciálním prohlídky dopravní haly s jejím kurátorem.

Rozlehlá dopravní hala patří k nejobdivovanějším částem expozice, kromě ní muzeum nabízí expozice architektury, stavitelství a designu a dále expozice astronomie, tiskařství a také fotografický ateliér. Na nezájem si NTM, které bylo před necelý rokem otevřeno po více než čtyřech a půl letech rekonstrukce, stěžovat nemůže, klepe na dřevo Ksandr.

„Podstatné také je, že návštěvnost se zdvojnásobila. 14 let před uzavřením muzea v průměru NTM navštívilo ročně 152 tisíc a my jsme za jedenáct měsíců, tedy za necelý rok, toto číslo překonali,“ upozornil, dodal ale: „Na druhou stranu je třeba říci, že je to také způsobeno uzavřením muzea čili hlad po NTM byl poměrně velký.“

Rozhovor s Karlem Ksandrem (zdroj: ČT24)

A zájem ze strany návštěvníků zatím neopadává. „Je to výzva pro nás,“ uvědomuje si Ksandr. „Abychom návštěvníky neztratili, tak nesmíme ztratit tempo a musíme připravit další expozice a další zajímavé výstavní projekty a doprovodné programy.“