Soulová diva Etta Jamesová je po smrti

New York - Zemřela americká soulová zpěvačka Etta Jamesová na komplikace spojené s leukémii. Bylo jí 73 let. Podle manažera byla hospitalizována koncem minulého roku kvůli potížím s dýcháním. Trpěla také cukrovkou, ledvinovými problémy a stařeckou demencí. Kariéru začala Jamesová v 50. letech a byla jednou z klíčových postav začínajícího stylu R&B. Zlom v její kariéře nastal v roce 1961, kdy se celosvětově proslavila bluesovou baladou At Last. Získala tří ceny Grammy. V roce 1993 byla uvedena do rock and rollové síně slávy.

Jamesová bojovala s obezitou i závislostí

V 50. letech byla Jamesová jednou z klíčových postav začínajícího stylu R&B s písněmi jako The Wallflower a Good Rockin' Daddy, ale světově jí proslavila v roce 1961 bluesová balada At Last. Její život i kariéru provázela řada turbulencí. Bojovala s obezitou i návykem na heroin a měla řadu problematických vztahů, včetně několika gangsterů. V roce 2003 absolvovala kvůli obezitě operaci žaludku a zhubla o 100 kilogramů.
   
Hlas Jamesové byl směsí síly, bolesti a emocí. Podle hudebního producenta Jerryho Wexlera byla „největší moderní bluesovou zpěvačkou“. „Etta Jamesová je prostě jednou z nejlepších zpěvaček, jaké jsem kdy slyšela,“ napsala zpěvačka a kytaristka Bonnie Raittová v časopise Rolling Stone. „…Etta je drsná a zemitá, jde s kůží na trh s odvahou, jakou má jen málo zpěváků.“

Jamesová ovlivnila i současnou hvězdu Adele

Během desetiletí se Jamesová dostala do hitparád R&B se 30 singly, devět z těchto písní proniklo do popových žebříčků Top 40. Ovlivnila zpěvačky jako Tinu Turnerovou, Bonnie Raittovou a Adele.
   
V roce 1993 byla uvedena do rock and rollové síně slávy. Během kariéry ale zpívala blues, soul, R&B a věrná zůstávala i gospelu, se kterým jako dítě začínala v kostelním sboru.
   
První Grammy dostala v roce 1995 za album Mystery Lady: The Songs of Billie Holiday. Další získala v letech 2003 a 2005. V roce 2003 dostala od akademie udílející Grammy cenu za celoživotní dílo.