Na Královské aféře má podíl i Česko

Berlín - Program soutěžní sekce Berlinale je až na jeden film kompletní. Známo je tak, že o Zlatého medvěda se na mezinárodním festivalu v Berlíně bude ucházet i historický snímek Královská aféra, na jehož vzniku se podílela česká produkční společnost a který se natáčel v České republice.

Soutěžní snímek Královská aféra dánského režiséra Nikolaje Arcela přibližuje zřejmě největší milostnou aféru dánských dějin. Odehrála se na začátku 70. let 18. století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem krále Kristiána VII., a Karolinou Matyldou Hannoverskou, anglickou princeznou, která se za dánského krále provdala. Lékaře aféra dovedla až na popraviště.

V hlavní roli snímku se objeví Mads Mikkelsen, představitel zloducha z bondovky Casino Royale. Film, jehož hlavním producentem je dánská společnost Zentropa, podílela s na něm ale i česká produkční společnost, vznikal v Česku loni od března do května. Natáčelo se například v Kroměříži, Ploskovicích, Českém Krumlově, na zámku Kačina, v Doksanech a Ledči nad Sázavou. V Praze si štáb pronajal například Colloredo-Mansfeldský palác.

Dánský štáb v Česku tvořila necelá desítka lidí, které doplňovala asi stovka českých filmových profesionálů a další desítky dodavatelů navazujících služeb. Na produkci se podílely rovněž společnosti ze Švédska a Německa.

Mezi dalšími 17 snímky, které se budou ucházet o hlavní trofeje, jsou díla z evropských filmových velmocí, ale také z Brazílie, Číny, Indonésie, Senegalu či USA.

Královské aféře budou v berlínské soutěži konkurovat například americký film Jayne Mansfield's Car natočený hercem Billym Bobem Thorntonem, italský Cesare deve morire (Caesar musí zemřít) bratří Paola a Vittoria Tavianiových nebo zahajovací film celého festivalu Les adieux a la reine (Sbohem, královno) od Benoita Jacquota. Tento rovněž historický film přibližuje první dny Velké francouzské revoluce očima služebnictva na dvoře Ludvíka XVI. ve Versailles. Hlavní roli královny Marie Antoinetty ztvárnila Diane Krugerová. Svého zástupce v soutěži má i Německo - drama Was bleibt.

62. ročník Berlinale se uskuteční od 9. do 19. pnora. Na přehlídce bude uvedeno na čtyři stovky filmů.

Vydáno pod