Na koho ta Thálie padne

Praha - Na dnešní tiskové konferenci oznámili šéfové odborných porot nominace na ceny Thálie. Mezi umělci nominovanými za loňský rok jsou herci Helena Dvořáková, Lucie Žáčková či Juraj Kukura, operní pěvci Eva Urbanová a Aleš Briscein a za muzikál a operetu Monika Absolonová a Tomáš Töpfer. Laureáti budou vyhlášeni 24. března během přímého přenosu ceremoniálu Českou televizí z Národního divadla.

Helena Dvořáková byla nominována za roli Ysé v inscenaci Polední úděl pražského Divadla v Dlouhé. Konkurentkami jí jsou Alena Sasínová Polarczyková za výkon v inscenaci Blecha, kterou uvádí Komorní scéna Aréna v Ostravě, a Lucie Žáčková z Činoherního klubu za roli v inscenaci Tramvaj do stanice Touha. Kukura ztvárnil sám sebe v představení nazvaném jeho jménem, kterou nastudoval v Činoherním klubu. Juraj Kukura považuje svou nominaci za obrovskou čest. „Je to významné období mého života - byl jsem nominován v Monte Carlu za herecký výkon v televizním projektu, nyní tedy i na jevišti a opět v cizině,“ řekl herec, který týden před udělováním Thálií oslaví pětašedesátiny.

KUKURA / Juraj Kukura
Zdroj: ČT24/Činoherní klub

Na činoherní Thálii jsou nominováni také Václav Neužil v představení Dealer's Choice pražského Dejvického divadla a Ladislav Špiner za ztvárnění ústřední postavy v Mefistovi na jevišti Východočeského divadla Pardubice.

V operním žánru jsou mezi nominovanými Anna Klamo ze Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem za titulní roli v opeře Lakmé, Eva Urbanová za roli Kundry ve Wagnerově Parsifalovi v Národním divadle, Aleš Briscein jako Belmonte v Únosu ze serailu, který také hraje česká první scéna, a Jacek Strauch za titulní postavu v Hindemithově opeře Cardillac uváděné ostravským Národním divadlem moravskoslezským.

V kategorii Balet, pantomima nebo jiný tanečně dramatický žánr se rozhodne mezi Zuzanou Hvízdalovou v představení Fantom opery a Miho Ogimotovou jako Giselle ze Státní opery Praha či Zuzanou Šimákovou ve dvojroli Matky a Víly v Prokofjevově baletu Popelka na jevišti Národního divadla. Mezi muži mají naději Jan Fousek za roli v Nebezpečných známostech brněnského Národního divadla a Michal Krčmář a Filip Veverka alternující Vévodu Alberta v baletu Giselle ve Státní opeře.

V kategorii operety a muzikálu by mohla zabodovat Monika Absolonová v titulní roli Funny Girl v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem či Hana Fialová, která ztvárnila Margueritu ve stejnojmenném muzikálu v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Za roli Henryho Higginse v muzikálu My Fair Lady z pražské Fidlovačky byl nominován Tomáš Töpfer, spolu s ním o Thálii usiluje Dušan Vitázek z Městského divadla Brno za titulní dvojroli muzikálu Jekyll a Hyde.

„V Ústí se mi hraje hezky, i když zkoušení bylo občas v bojových podmínkách. Inscenace se divákům líbí a mě samotnou velice baví,“ řekla Absolonová. Tomáš Töpfer je rád i za celý soubor, že si na Fidlovačce mohli na My Fair Lady troufnout. Lízu Doolittleovou alternuje Tereza Bebarová, která nyní vystoupila kvůli těhotenství naposled. „Doufám, že to budeme hrát tak dlouho, že se do toho už jako maminka vrátí. Důležité je, že je tento titul do konce března vyprodán,“ komentoval Töpfer.

„Myslím si, že nejdůležitější je to, že polovina z nominací patří oblastním divadlům. Nedávno jsem měl možnost projet divadelní moravskou oblast, kde jsou krásná představení a plná hlediště. Herci v těchto divadlech hrají opravdu za minimální platy a přesto z nich čiší, jak divadlo milují,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 prezident Herecké asociace, která Ceny Thálie uděluje, Jiří Hromada. 

„Systém výběru je poměrně složitý. Snažíme se o to, aby to bylo spravedlivé, což u uměleckého výkonu je velmi těžké posoudit. Existují čtyři poroty jednotlivých žánrů, které se od 1. prosince do 30. listopadu předchozího roku snaží všechny premiéry zmapovat. Z tohoto velkého balíku jsou vybrány zástupci do širší nominace a následně pak je výběr zúžen do výsledného počtu. Poslední slovo má kolegium Thálie, které rozhoduje v den vyhlášení, a to přímo během ceremoniálu. Laureáta se tedy dozvíme až v průběhu přímého přenosu České televize,“ upozornil Hromada.