Londýnská výstava Leonarda da Vinci i v českých kinech

Praha - Velkou výstavu děl renesančního malíře Leonarda da Vinci, kterou právě pořádá Londýnská národní galerie, si budou moci vychutnat i čeští zájemci. Živá filmová prohlídka výstavy se bude satelitně přenášet téměř po celém světě 16. února, v kinech po celé České republice půjde také ze záznamu od 17. do 29. února. Průvodci přímého přenosu budou mezinárodně uznávaný historik umění Tim Marlow a kulturní publicistka Mariella Frostrupová.

Londýnská výstava nazvaná Leonardo da Vinci: Malíř milánského dvora shromažďuje na jednom místě dosud nejvíc obrazů renesančního mistra. Poprvé se zde například sešly obě verze Madony ve skalách - pařížská a londýnská. Veřejnost i odborníci mohou poprvé spatřit obraz Krista jako Spasitele, který byl nově připsán Leonardovi. Vystaveny jsou také portrét Cecilie Gallerani neboli Dámy s hranostajem i obraz Neznámé dámy zvané Belle Feronniere. Kromě malířského díla jsou na výstavě k vidění i studie a přípravné kresby.

Výtvarné umění virtuální cestou

„Filmová interpretace slibuje, že pohledem kurátorů, restaurátorů, znalců a obdivovatelů Leonardova díla budeme uvedeni nejen na výstavu, ale i do míst a souvislostí, s nimiž se jako její standardní návštěvníci nesetkáme,“ uvedl Petr Přibyl z Národní galerie v Praze. Podobnou kulturní událost se podle něj podaří uspořádat jen výjimečně. Získat souhlas se zápůjčkou Leonardových děl je totiž velmi obtížné, dodal. Data filmových projekcí v jednotlivých kinech i další podrobnosti lze najít zde. Přímý přenos bude trvat asi 80 minut.

Madona ve skalách (ze sbírky v Louvru)
Zdroj: ČT24/ČTK

Leonardo Da Vinci namaloval za svůj život jen asi 20 obrazů, podle znalců se jich dochovalo pouze 15 nebo 16. Přestože většina z jeho obrazů jen zřídka opouští domovské galerie, v Londýně se jich sešlo devět. „Je to nejúplnější výstava Leonardových dochovaných obrazů, jaká se kdy konala,“ tvrdí kurátor Luke Syson. Expozice v Londýnské národní galerii potrvá do 5. února.

Vydáno pod