Bartoška je ve „své“ hře za nebožtíka

Praha – Šest žen – Mladá paní, Paní Matka, Ordinérní blondýna, Bejvalka, První láska i Poslední omyl – se sejdou na smuteční slavnosti za Mistra Jankulovského. Mají možnost, která by se jim mimo divadelní jeviště těžko naskytla – ledacos si se zesnulým spisovatelem vyříkat. Autorský debut režiséra Petra Novotného Moje hra zařadilo v režii Jana Kačera a s Jiřím Bartoškou v roli nebožtíka na svůj repertoár pražské Divadlo Kalich.

Moje hra je „komedii o životě, jakkoli hlavnímu hrdinovi jeho život právě protekl mezi prsty“. Jiří Bartoška, který se na divadelních prknech neobjevuje příliš často, prý na roli Mistra Jankulovského kývnul proto, že celé představení leží. Jeho rakev na jevišti otevřou až po 18 stránkách textu, tedy zhruba po čtvrthodině. Klaustrofobií netrpí, a tak jediným jeho problémem je, aby prý v pohodlně vypolstrované truhle neusnul.

Autorem „andělské komedie“, jak zní podtitul hry, je režisér Petr Novotný, jako debutující dramatik ale vystupuje pod pseudonymem Petr Abraham, aby se od svých jmenovců odlišil. Moje hra měla už před prvním uvedením v Divadle Kalich (17. ledna) dvě předpremiéry v Karlových Varech a v Pardubicích, kde má Novotný domácí scénu.

  • Moje hra zdroj: Divadlo Kalich
  • Moje hra zdroj: Divadlo Kalich

"Myslím, že to psal i trochu o sobě a o svém životě, že to je hra i o jeho příběhu, a když se na to budou chlapi i ženské dívat, hodně se poznají. Moje hra do jisté míry odráží svět lidí, kterým se život kulatí a pomalu končí," domnívá se režisér inscenace Jan Kačer. Že mu autor hry, sám režisér, svěřil režii svého debutu, ho prý potěšilo, a když jednu z rolí přijal Jiří Bartoška, utvrdilo ho to v tom, že jde o téma zajímavé nejen pro něj.

"Nemám moc rád povrchní legraci, ale Moje hra mě zaujala, protože je to nejen velmi vtipná komedie, ale i základní vtip je dobrý,„ tvrdí Kačer. “Sledujete něco, co na první pohled vůbec nevypadá, že to bude velká legrace, ale najednou se ukáže, že poctivě prožitý život nemusí vždycky skončit tragicky. Že to, že ze života odcházíme, je vlastně samozřejmé. My život dostaneme, potom ho užíváme, a když ho máme vracet, tak začínáme být smutní a stěžujeme si. Ale je to v podstatě čestná hra. Tak to i Bartoška bere."

Návrat Jiřího Bartošky na divadelní prkna (zdroj: ČT24)

V rolích žen různého věku, postavení i světonázoru, z nichž každá sehrála v životě vyhlášeného bonvivána osudovou roli, se představí Zuzana Bydžovská, Jana Janěková ml., Vlasta Peterková, Adéla Koutná a také režisérova dcera Adéla Kačerová (její manžel Martin Kubačák se na jevišti objeví v roli funebráka) a životní partnerka Nina Divíšková. Nejbližší repríza je plánována na 7. února.