Politické umění burcuje v DOX

Praha – Výstava v Centru současného umění DOX s názvem Middle East Europe prezentuje díla evropských umělců reagující na blízkovýchodní konflikt v přímé konfrontaci s pracemi jejich palestinských a izraelských kolegů. Zároveň projekt demonstruje historickou i současnou provázanost Evropy a Blízkého východu.

„Zajímala mě otázka, jestli může existovat izraelské, palestinské a evropské politické umění dohromady. Bylo pro mne velmi zajímavé propojit umělce, kterých se bezprostředně problematika týká s těmi, kteří blízkovýchodní problém znají jenom z medií,“ řekla v rozhovoru pro ČT24 kurátorka výstavy Tamara Moyzes, která má izraelské občanství ač je původně ze Slovenska. V období druhé intifády se stala mírovou aktivistkou a strávila asi dva roky na okupovaných územích.

Mnozí umělci nalézají kořeny dnešního problému v evropském antisemitismu, který vedl k exodu Židů do Palestiny. Jiní sledují napětí mezi kulturami v dnešní Evropě a ukazují, jak tenká je hranice mezi strachem, náboženskou či rasovou nesnášenlivostí a fyzickým násilím, ať už se jedná o současné projevy nenávisti k Židům nebo o strach z Islámu.

Ze čtyřiceti dvou vystavujících umělců kurátorka v rozhovoru upozornila např. na Volkera Märza, který vytvořil instalaci Kafka v Izraeli. Svojí fikci, že Kafka nezemřel, ale žije v Izraeli, kde se setkává s tamější současnou realitou, zpracoval umělec i v knize. Izraelská umělkyně Yael Bartana je velmi známá umělkyně, která vystavovala i na benátském Bienále, její expozice zpracovává téma, co se stane, když se Židé zase vrátí do Polska. Zastupuje tak část umělců, kteří do děl promítli svoji sebereflexi.

„Každý ze zúčastněných umělců uchopil téma z jiného úhlu. Například palestinští i izraelští výtvarníci, právě proto, že toto téma se jich osobně dotýká, se vyjádřili spíše v konceptuálních instalacích, reagujících na konkrétní podnět. Naproti tomu evropští umělci zpracovávají problematiku, se kterou se seznámili většinou prostřednictvím médií, více symbolicky. Myslím si, že se nám podařil takový výběr, který podtrhuje různorodost jak zpracováním, tak výběrem témat,“ doplnila Moyzes.

  • Middle East Europe zdroj: ČT24
  • Middle East Europe zdroj: ČT24

Na obecnější úrovni může tato výstava mapující izraelsko-palestinský konflikt prostřednictvím uměleckých výpovědí sloužit jako modelová studie fungování politického umění obecně. Součástí projektu bude doprovodný program filmových projekcí Příliš blízký východ a konference, na níž vystoupí palestinští, izraelští a evropští umělci, společně s mírovými aktivisty a odborníky na blízkovýchodní kontext. Záměrem konference je kriticky vyhodnotit způsoby, jimiž mediální obrazy konfliktu tvarují jeho „podstatu“ a ukázat možné dopady umění, zabývajícího se touto problematikou.

Middle East Europe - 26. 1. - 20. 4., DOX - Centrum současného umění, Praha 7. Kurátorky výstavy: Tamara Moyzes, Zuzana Štefková.

Vydáno pod