Pozor, Srnky na jevišti

Kladno - Mimo jiné dirignet, který nemůže pokračovat v kariéře, protože při autonehodě přišel o oční víčka a protézy víček mu klapají, což ruší orchestr, je hrdinou „komedie o mindrácích a srnkách“, kterou dnes v premiéře uvádí Městské divadlo Kladno. Autorem a zároveň režisérem hry Snrky je Tomáš Svoboda.

Svoboda, který je také uměleckým šéfem kladenské scény, představuje Srnky na divadelních prknech poprvé, přestože diváci se s jeho hrou už mohli setkat. Text se již dočkal mnoha scénických čtení po celé republice a v roce 2009 také uvedení v Českém rozhlase Vltava v režii Dmitrije Dudíka. V roce 2008 hra získala třetí cenu Alfréda Radoka v kategorii dramatická soutěž.

Forma Svobodova textu nachází částečnou inspiraci v díle německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga Arabská noc. I v Srnkách jsou základním formálním prostředkem monology jednotlivých postav, které se různě prolínají. „Forma, kterou objevil Ronald Schimmelpfennig, je velmi výhodná, protože máte na jevišti pět herců, kteří se neustále překřikují a vytváří tak pětinásobnou pozornost,“ podotkl Svoboda.

Srnky
Zdroj: ČT24/Městské divadlo Kladno

Herci ztvárňují své postavy - kromě dirigenta také úředníka finančního úřadu, mykologa nebo nezaměstnaného vynálezce -, ale zároveň jsou i vypravěči. „Díky tomu se můžeme skrze fantazii dostávat do různých prostředí a nepotřebujeme utrácet miliony za scénografii a vy víte, že jste v tu chvíli na dálnici, zároveň v paláci Rudolfinum a zároveň ještě v dalším jiném snu,“ vysvětlil režisér.

Uvedením hořké komedie Srnky chce Městské divadlo Kladno pokračovat v linii odvážnějších autorských inscenací, kterou v loňské sezoně otevřela společná hra Petra Kolečka a Tomáše Svobody Příběhy obyčejného hovadství.

Srnky
Zdroj: ČT24/Městské divadlo Kladno

V nejnovější inscenaci kladenského divadla se divákům představí Štěpán Benoni, Jaroslav Slánský, Jan Vlas, Petr Pěknic či Zuzana Mixová. Stejně jako všechny ostatní premiéry letošní sezony i Srnky diváci zhlédnou v divadle Lampion, kde činohra Městského divadla Kladno dočasně sídlí kvůli rekonstrukci své budovy.