Ministryně kultury odvolala první dva vysoké úředníky

Praha - Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) provedla první personální změny ve svém resortu. K dnešnímu dni odvolala z funkce ekonomické náměstkyně Michaelu Vojtovou a ředitele odboru vnitřní správy a investic Miloše Philippa Štrajta. Ministerstvo to dnes uvedlo na své internetové stránce.

Oba odvolaní do úřadu nastoupili v době působení Hanákové předchůdce Jiřího Bessera (STAN). Řízením ekonomické sekce ministryně dočasně pověřila Janu Přerovskou, dosavadní ředitelku ekonomického odboru. Štrajta zatím nahradí jeho zástupkyně a vedoucí majetkoprávního a spisového oddělení Irena Šťáhlavská.

Přesné důvody odvolání obou úředníků ministerstvo nezveřejnilo, pouze uvádí, že ministryně „považuje do budoucna ekonomický úsek resortu za klíčový, proto se rozhodla provést personální změny v jeho vedení“.

Za Štrajtovým odvoláním pravděpodobně stojí překračování pravomocí. Jako ředitel vnitřní správy a investic neměl kompetence k tomu, aby například inicioval schůzku s ředitelem Národní galerie v Praze a předložil mu smlouvu o převodu Salmovského paláce ze správy NG do správy Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Schůzka se konala počátkem ledna a zúčastnili se jí zástupci obou zmíněných příspěvkových organizací ministerstva i další zástupci úřadu. Ředitel NG Vladimír Rösel ale s převodem objektu, který se letos otevře po několikaleté rekonstrukci, nesouhlasil. „My se domníváme, že k vyřešení (prostorového) problému UPM není nutné převádět majetek z jedné instituce na druhou,“ řekl tehdy.

Štrajt na ministerstvu působil od loňského ledna, veřejnost se o něm více dozvěděla ve chvíli, kdy Besser loni v prosinci odvolal Vladimíra Opělu z funkce ředitele Národního filmového archivu. Podle médií to bylo proto, že Opěla odmítl bez písemného nařízení z ministerstva podepsat výběrové řízení formou losování na organizátora tendru na dodavatele nového depozitáře. Podle Respektu pokyn k vypsání tendru dal Opělovi právě Štrajt. Týdeník také uvedl, že Bessera se Štrajtem spojuje společný známý Pavel Hrách, kterému soud uložil podmíněný trest za uplácení vlivné manažerky České konsolidační agentury Radky Kafkové. Štrajt oboje odmítal.