Plzeň si po letech opět poslechne Dona Giovanniho

Plzeň - Po 16 letech se na plzeňskou scénu vrací Mozartova „opera oper“. Divadlo J. K. Tyla uvede tuto sobotu Dona Giovanniho, kterého pro Plzeň nastudoval dirigent Jiří Štrunc, režijně inscenaci připravil dlouholetý dramaturg a sólista opery Zbyněk Brabec.

„Don Giovanni je mou desátou inscenací a myslím, že v mé režijní dráze to bude inscenace zlomová. Dosud jsem se setkával s tituly jednoznačnými, zatímco tento lze vzhledem k nadčasovosti tématu realizovat tisíci způsoby,“ domnívá se Brabec. Podle něj je opera geniální v tom, že mnoho faktů, dějových situací nebo vztahů mezi postavami může být vykládáno různě a není dáno jednoznačně.

Mozartova dramaticky silná hudba navíc dává nejen velké pěvecké příležitosti všem sólistům, ale výrazně také charakterizuje jednotlivé postavy a jevištní situace. V titulní roli Dona Giovanniho se na scéně plzeňského Velkého divadla představí Jiří Hájek v alternaci se Svatoplukem Semem, v roli Komtura se budou střídat Pavel Horáček a Jevhen Šokalo, Donnu Annu nastudovala Anna Klamo a Petra Šimková Alvarez, v roli Dona Ottavia se představí Tomáš Kořínek a Aleš Voráček.

  • Don Giovanni / Radka Sehnoutková (Zerlina), Svatopluk Sem (Don Giovanni), Jan Hnyk (Masetto) autor: Marta Kolafová , zdroj: Divadlo J. K. Tyla http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3243/324267.jpg
  • Don Giovanni / Ivana Šaková (Donna Elvira), Jiří Hájek (Don Giovanni), Josef Škarka (Leporello) autor: Marta Kolafová , zdroj: Divadlo J. K. Tyla http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3243/324268.jpg
  • Don Giovanni / Ivana Veberová (Donna Elvira), František Zahradníček (Leporello) autor: Marta Kolafová , zdroj: Divadlo J. K. Tyla http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3243/324265.jpg
  • Don Giovanni / Radka Sehnoutková (Zerlina) autor: Marta Kolafová , zdroj: Divadlo J. K. Tyla http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3243/324266.jpg

„Mnozí pěvci se s některými rolemi potkávají již opakovaně, například Kořínek, Voráček, Šokalo, Sem. Někteří zpívali v opeře i jiné role,“ připomněla mluvčí divadla Eva Ichová. Například Horáček byl dlouhá léta představitelem titulní role v Národním divadle v Praze, Šokalo zpíval kromě Komtura také Leporella, a to v Národním divadle i v Ústí nad Labem.

Sám režisér inscenace Brabec v době své aktivní pěvecké dráhy zpíval Ottavia, a to asi 80krát v mnoha divadlech. „Zpíval jsem ho německy, italsky a uměl jsem ho i česky, protože když jsem přišel před 30 lety do Plzně, Don Giovanni se zrovna studoval jako první inscenace v provizoriu v Komorním divadle,“ uvedl Brabec, který na své mateřské scéně realizoval už tři operní tituly.

Don Giovanni měl v Plzni naposledy premiéru v roce 1995. Inscenace režiséra Martina Otavy, vycházející z originální pražské verze Dona Giovanniho z roku 1787, reprezentovala plzeňskou operu na Festivalu Euroklassik v roce 1997.

V nové inscenaci drama o dvou dějstvích, jehož námětem je život velkého svůdníka žen, uslyší diváci v italském originále, k dispozici budou mít české titulky.