Studenti AVU se vybarvují

Praha - Studenti pražských uměleckých škol opět po půl roce ukazují veřejnosti, jak jsou kreativní. Jako první své semestrální práce ukázali studenti Akademie výtvarných umění. V pražské galerii ROXY-NoD uspořádali výstavu pod názvem READ IT. Skupinová výstava 15 studentů AVU je výsledkem semestrální práce s hostující profesorkou Silke Otto-Knapp. Představuje individuální práce studentů v kontextu diskusí, které probíhaly v Šalounově ateliéru v zimním semestru. Tento dialog o různých přístupech k malbě a jejímu konceptuálnímu rámci prezentují studenti na výstavě i v související publikaci. Křest knížky bude spojen s dernisáží výstavy. Výstava potrvá do 27. února.

„Naše práce se zaměřila především na určitou dvojznačnost toho, jak se lidé snaží neustále sblížit s druhými, porozumět věcem, získat nějaké znalosti a podobně. Na jednu stranu je to pro nás určitým osvícením, na tu druhou, jsme z toho ale totálně zmatení,“ komentovala výsledek Silke Otto-Knapp. 

Studenti AVU spolupracují se zahraničními hosty každý semestr. V létě je například vedla kanadská videuomělkyně Althea Thaubergerová. Loni v zimě zase švýcarský scénograf Marcus Geiger. Silke Otto Knapp tak doplňuje řetězec vlivných současných umělců na české akademické půdě. Zkušenost se studenty má například i ze Spojených států.  

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

„V Americe je více takový školometský systém. Je tam strašně silný apel na profesionalizaci, což není vždy úplně šťastné. Tady se studenti více snaží objevit sami sebe a to se mi moc líbí,“ dodala Knapp. 

Studenti akademie výtvarných umění jsou letos první výtvarnou školou v Praze, která ukázala svoje semestrální díla. V únoru budou mladé umělce následovat i studenti z Vysoké Školy Umělecko Průmyslové. 

  • Studenti AVU / READ IT zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3240/323955.jpg
  • Studenti AVU / READ IT zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3240/323957.jpg
  • Studenti AVU / READ IT zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3240/323954.jpg
  • Studenti AVU / READ IT zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3240/323953.jpg

READ IT - Výstava studentů AVU v galerii NoD pod vedením Silke Otto-Knapp. Vystavující umělci: Aneta Šebelková, Igor Hosnedl, Iveta Čermáková, Jana Vojnárová, Jana Poupě, Jessica Mayne, Karolína Klimešová, Kateřina Kučerová, Marek Číhal, Marie Štindlová, Martin Herold, Renata Machýčková, Susanne Kass, Viktorie Valocká, Vladimír Houdek. 

Galerie NoD byla otevřena v roce 2000 jako jeden z článků multikulturní koncepce Experimentálního prostoru Roxy/NoD. Je určena nejen klasickým výstavním prezentacím, ale rovněž testování hraničních forem vizuální komunikace a jejím fúzím s dalšími uměleckými oblastmi. Jádrem programu jsou prezentace mladých českých umělců, doplňované zahraničními hosty. Kromě vlastních sálů využívá k jednorázovým akcím i ostatní prostory EP Roxy/NoD. Stejně tak jsou sály galerie k dispozici pro krátkodobé projekty ostatních dramaturgií EP Roxy/NoD. Vzhledem k umístění galerie mezi café NoD a sálem pro divadelní, hudební a přednáškovou činnost, navštěvuje výstavy širší spektrum veřejnosti, než u běžných galeriích.  

Zakladatelem a prvním dramaturgem Galerie NoD byl umělec Krištof Kintera. Po jeho odchodu se v této funkci vystřídali René Rohan, Tamara Moyzes, Zuzana Blochová, Jiří Ptáček a Milan Mikuláštík. Stávajícím kurátorem galerie je Jiří Machalický.